Ministarstvo finansija reaguje na pisanje Danasa: Pre odluke da se gradi Nacionalni stadion urađena prifizibiliti studija koja je pokazala opravdanost 1Foto: Promo; (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Ministarstvo finansija odglasilo se povodom teksta „Prvo odvojili pare u budžetu za stadion, a posle naručuju studiju izvodljivosti: Da li se gradnja Nacionalnog stadiona isplati?“ objavljenog u Danasu.

Reakciju Ministarstva finansija prenosimo u celosti:

Za sve projekte koji se finansiraju iz javnih sredstava izrada Studije izvodljivosti je obavezan korak koji nije preskočen ni u slučaju planiranja izgradnje Nacionalnog stadiona, velikog projekta značajnog za Srbiju.

Pre odluke da se krene u izgradnju ovog objekta urađena je prifizibiliti studija koja je pokazala opravdanost, odnosno isplativost planirane investicije, a navodi u vašem tekstu se odnose na sledeći korak, izradu i zvanične Studije opravdanosti koja će, kako to zakoni Srbije nalažu, i potvrditi te nalaze budući da je projekat u fazi dobijanja građevinske dozvole.

Time će biti zadovoljeni zahtevi i Revizione komisije kojoj podležu generalni i idejni projekat. Studija opravdanosti u kojoj će se videti ekonomska isplativost projekta je standardna procedura kod ovako velikih projekata i nijedan korak u tom procesu, kao što nije ni ovaj, neće biti preskočen ili izostavljen.

Odgovor na vaše pitanje iz naslova je – da, izgradnja Nacionalnog stadiona će se isplatiti građanima Srbije, taj projekat je deo većeg projekta izgradnje EXPO kompleksa koji će biti baza ekonomskog rasta Srbije u narednih nekoliko godina.

Tokom izgradnje Nacionalnog stadiona i svih ostalih objekata biće ispoštovane sve zakonske procedure, profesionalni standardi i zahtevi za transparentnost postupaka.

Razumemo povećano interesovanje medija i ukupne javnosti za sve velike projekte od nacionalnog značaja, ali baš zbog toga ukazujemo na neophodnost detaljnijeg informisanja i pažljivijeg razumevanja postupaka prilikom izveštavanja o ovim temama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari