Nikolić je bio najbolji predsednik Srbije 1Foto: Medija centar

I zaista, kada bi se vrcavi tekst gde se duhovito pokušava vređati jedna stranka koja vidi sebe neutralnom u ratu SZS i SNS, samo malo terminološki izmenio, dobili bismo intelektualizovanu verziju čuvenih neformalnih obaranja Ginisovog rekorda u broju pominjanja jedne osobe u minuti korišćenjem smislenih složenih rečenica koje nam je superiorno demonstrirao zamenik gradonačelnika Beograda.

Ja znam da je danas čudno da neko kao moja stranka (Stranka moderne Srbije – SMS) vodi politiku direktno, da je daleko od politike destrukcije i zauzimanja stranu u sukobu koji joj deluje isprazan, kao i da ćemo srpske igre međusobnog vređanja i međusobne kriminalizacije ostaviti onima koji to bolje znaju i vole da rade. Kao što smo mnogo puta rekli, mogli bismo i mi sa mnogo više činjenica optuživati i rasturati druge da su lažna Vučićeva opozicija koja se vrlo direktno divila Vučićevim idejama i imala funkcije na vrhuncu uspona SNS. Mogli bismo pominjati ljude koji za godinu dana budu desnica, levica i centar. Mi smo odlučili da se bavimo idejama i politikama. Ima ko da se bavi ljudima.

To podrazumeva da govorimo o sebi, a kako su mediji podeljeni na „naše“ i „njihove“, a mi smo neki treći, smatramo da je logično da iskoristimo svaku priliku jer nemamo ijedan medij na raspolaganju kada poželimo. Previše nam je daleka politika SZS, kao i politika SNS, da bismo sebe uzidali u ono što je odveć drugačije, a još manje imamo želje da sebe uzidamo u politička sredstva, poput bojkota. Ako neko već veruje u naš neispravan put, toliko da ima potrebu da vređa pokrivajući to intelektualizacijom, naše eventualne greške mogu biti samo veliki plus onima koji idu pobedničkim putem.

Kako bilo, mi ćemo biti uzdržani, kao što smo bili u emisijama koje su uglavnom namenjene razgovorima o ponašanju ljudi koji misle i rade drugačije od nas. Odgovorićemo pristojno kada nas napadaju, verujući da Srbiji treba zajednički rad na temeljnim interesima Srbije i konačna spoznaja da maloj zemlji kao što je Srbija treba mnogo više sloge u razumu i zatrpavanje ludila novih rovova podela. Sami ćemo za sebe i svoje birače birati teme, šta je mera politike i koje teme su poželjne. S radošću ćemo reći i stvari koje su izvan današnjeg narativa ovnova na brvnu.

Počevši od toga da bih 2012. godine sa današnjom pameću opet glasao za Nikolića, koji je bio najbolji predsednik Srbije, uvek u okviru Ustava, preko toga da zaista mislimo da naprednjaci bolje vode javne finansije, čuvaju stabilnost dinara i imaju razumniju spoljnu politiku, ali i da su vlasti pre njih bolje čuvali demokratiju, koliko-toliko šarene medije i imali manje otrovnu retoriku. Jednako su bili i jedni i drugi za jedva prelaznu ocenu u vladavini prava i izgradnji institucija.

Svako je grešio i činio dobre stvari, to što smo izvan ta dva tabora ne znači da mislimo da smo ekskluzivni u vrlini nego da možemo razumno da govorimo i podržimo sve što je dobro odakle god da dođe, a da se trudimo da najviše od svega lansiramo vlastite politike. I da, drago nam je što se naša politika za Kosovo dopala predsedniku jer bismo bili tužni da našu pamet dokazujemo na razvaljenoj zemlji i privredi. I da, žao nam je što je svaki naš predlog i zabrinutost odbačena od neformalnog tela Sporazuma sa narodom, iako smo još pre godinu dana ukazivali gde će se stići putem koji su postavili bez da su nas ikada uvažili.

Svako ima pravo da vodi politiku kako hoće i da bude levo, desno ili u centru. Mi ćemo govoriti o tržišnoj privredi i domaćim malim i srednjim preduzećima, vladavini prava, razumnoj socijalnoj državi koja podržava kada se padne, inovacijama, ekologiji, pomirenju sa komšijama i iznad svega Srbiji na Zapadu. Lepoj slobodi, ličnoj i ekonomskoj. Jedino političko sredstvo o kome ćemo govoriti je nova politička kultura gde se diskutuje s poštovanjem i činjenicama, sa bilo kime, bila kada i bilo gde.

Autor je kopredsednik Stranke moderne Srbije

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.