Opet ćemo se naći na "istoj strani" 1Foto: Dragan Kujundzić

Poštovani gospodine Petroviću, bivši novinaru Kurira, aktuelni uredniče lista Danas,

ne znam zašto Vas toliko boli činjenica da je za šest i po godina, od kada je Aleksandar Vučić na vlasti, smenjen samo jedan jedini urednik – urednik lista Danas. I da naglasim, ja Zorana Panovića, u prvom pismu upućenom Vašoj novinarki i Vama, nisam ni pomenula. Pomenuli ste ga Vi, jer Vas je zabolelo moje pominjanje te činjenice na Medija festivalu u Rovinju, činjenice koju Vi do danas niste demantovali.

Da sada analiziramo „slučaj Panović“, kako bi videli u čijem pismu ima „više gluposti“!

1. Da li je istina da je Zoran Panović smenjen u jeku izborne kampanje 2016. godine? Jeste.

2. Da li je istina da mu je plata značajno smanjena, da je degradiran sa mesta urednika na mesto „kolumniste“, čije kolumne objavljujete vikendom, da je doveden na rub egzistencije, dok ste Vi, i pored toga što ste glodur lista Danas, napravili sebi ugovore i sa televizijskim kućama N1 i Al Jazeera, kao i listom Nedeljnik? Jeste.

3. Da li je tačno da ste na njegovo mesto došli Vi, kao kolumnista satiričar, koga je baš on, Zoran Panović, doveo 2008. godine iz lista Kurir? Jeste.

I posle svega Vas nije sramota da se hvalite time što ste danas u „sjajnim odnosima“? Pa, to je najmanje što za tog, kako Vi kažete, „sjajnog novinara“, i to je jedino u čemu sam u potpunosti saglasna sa Vama, možete da uradite, posle svega što je on uradio za Vas. I nije meni namera bila da ga branim od Vas. G-dina Panovića će njegov rad da odbrani od svih. Ali na pitanje, koje mi često postavljaju, koliko urednika je smenjeno u Srbiji u poslednjih šest i po godina, odgovor je i dalje – jedan: Zoran Panović, urednik lista Danas.

A što se Kopaonika tiče, opet me niste dobro razumeli. Nisam ja to „valjanje“ po snegu pominjala, već ono koje je tom lomu prethodilo. I činjenicu da je današnji neprikosnoveni borac za nezavisno novinarstvo, tada kao novinar lista Kurir, sa tadašnjim ministrom finansija, po kopaoničkim kafanama, do ranih jutarnjih sati, radio šta? Razmišljam samo gde je tada bio taj borac u Vama – zarobljen u Kuriru, pa oslobođen u Danasu? I da li bi i danas, da je ta ista politička opcija na vlasti, Vi i dalje sedeli sa njima po raznim restoranima, a neki drugi radili ono što Vi radite danas, a trebalo je da radite i tada?

I nije mene Bata Gašić obaveštavao o Vašim „lomovima“, već kolege to jutro 2005. godine, negde oko 3h, direktno sa Kopaonika, jer kako u ovom Vašem pismu pomenuste, ja sam i tada bila deo „režima“, a i Vi. Ja u Beogradu, Vi na Kopaoniku! Danas smo, eto, na „različitim stranama“, ali ako se negde sretnemo, neću ja pribegavati „sili“, iako Vi to preporučujete, nije mi to svojstveno. Prvo, zato što veoma poštujem sve političke stavove, koliko god oni bili različiti, a drugo, znajući Vaše puteve, sigurna sam da ćemo se opet naći na „istoj strani“.

Srdačno Vas pozdravljam!

Odgovor glavnog urednika Danasa čitajte tradicionalno u četvrtak

Suzana Vasiljević, Media adviser Cabinet of the President Republic of Serbia

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari