Ratnohuškačka propaganda 1

To zorno pokazuje pomenuti tekst „političkog analitičara“ D. Anđelkovića u kome se sa samouverenošću nekoga ko je superobavešten govori da su izbori u Crnoj Gori falsifikovani, da Đukanovićev brod „sigurno tone“, da Đukanoviću „nema spasa“ itd. Ali, tu ima i jedna novina koja se do sada nije čula u političkom životu Srbije. Naime, pamfletista, sigurno ne samo u svoje ime, upućuje oštro upozorenje državnom vrhu Srbije (čitaj: Vučiću) da odmah, ili kako on kaže „munjevito“, raskine sve veze sa Đukanovićem, inače će podeliti njegovu sudbinu. A kakva će ta sudbina biti – to jasno proizlazi iz govora mržnje kojim je prepunjen ovaj pamflet. Ovakva otvorena pretnja nije se u Srbiji čula još od vremena kada je Tijanić poželeo da Đinđić bude ubijen rekavši: „Ako Đinđić preživi, Srbija neće“. Ova sadašnja pretnja zvuči kao: „Ako Đukanović preživi, Vučić neće“.

Izgleda čudno što „politički analitičari“ vole da svoj doprinos propagandi protiv Crne Gore objavljuju baš u Danasu, iako imaju na raspolaganju sve moguće tabloide, i štampane i elektronske. Ali u tabloidima bi njihova naklapanja bila upravo ono što jesu, dok u Danasu poprimaju privid učenosti. Problem je, međutim, u tome što je van svih pravila lepog ponašanja da se u medijima jedne države vodi propagandni rat protiv vlasti neke druge države, osim ako se te države ne spremaju za rat ili su u ratnom stanju. Šta bi se dogodilo i kakva bi tek reakcija preosetljive Srbije bila kada bi, recimo, mediji u Bugarskoj poveli kampanju protiv našeg državnog vrha nazivajući ih lopovima, kriminalcima i mafijašima, uz prognozu da njihov brod sigurno tone i da im nema spasa? Ako se to upoređuje sa onim što je radio Nikola Pašić, emigrant u Bugarskoj, kada je pozivao srpski narod da ne ide u rat sa Bugarima već da se okrene protiv kralja Milana, onda to znači da je rat na vidiku.

Očigledno je da srpski nacionalizam namerava da i oružjem spreči Crnu Goru da ide svojim putem, a „politički analitičari“ se utrkuju u tome ko će prvi da uhvati muštuluk i da objavi tu radosnu vest.

Autor je magistar pravnih nauka i doktor političke sociologije