Šarlatanski tekst pod šarladoidnim naslovom 1Zorica Jevremović Foto: Srđan Veljović

Davno nije režirana jedna tako istorijska TV serija kao što je „Aleksandar od Jugoslavije“, a pogodna za sve gledaoce. I za one koji znaju istoriju, i za one koji je uče ovom serijom.

Zdravko Šotra, doajen domaće scenaristike i televizijske režije, uspeo je da približi vreme kralja koga su ubili u Marselju, ali nisu mogli da spreče da se jave neupućeni da donose zaključke o ovom iznimnom umetničkom delu. Danas je objavio jedan šarlatanski tekst pod šarladoidnim naslovom – „Hibrid školskog recitala i scenografske video-instalacije“ da bi okaljao ime i delo autora. Sramota za Danas. Sramota i za čitaoce Danasa.

Da li je (možda) nekom zasmetalo što iza reči Aleksandar ne stoji – kralj od Srbije? Ali šta ćemo kad je ime Aleksandar vezano za državu imenom Jugoslavija. Davno, davno nismo ništa čuli ni videli o jugoslovenskom dobu pre ratova u regionu. I to je Zdravko Šotra razumeo kao povod da se o poslednjem srpskom kralju izkaže suština političkih igara u regionu, tih predratnih godina, tridesetih.

Od odličnih glumaca i sjajnog snimateljskog rada kao posebnost treba izdvojiti montažu, spoj dokumentarnih snimaka sa novim, režiranim scenama. To još niko nije tako uradio u regionu. I u Srbiji.

Danasovci, ako nemate pravog, iskusnog TV kritičara, nemojte se upuštati u kerefeke nepozvanih u kulturi. I to je mera ovog postjugoslovenskog doba.

Autorka je rediteljka, dramska spisateljica i istoričarka umetnosti

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

8 reagovanja na “Šarlatanski tekst pod šarladoidnim naslovom”

  1. Kada je vreme da se stvaralac povuče i uživa u zaokruženom opusu i šta ako sam ne može da sagleda taj trenutak?
    K tomu: Crnogorčeva kritika nije baš sasvim bez osnova, ali je toliko traljava i nepismena da ju je teško dočitati.

  2. Kritika Z. Crnogorca je bila potpuno na mestu, temeljna i argumentovano. Očigledno da se u Šotru ne sme dirati pa makar napravio i ovako lošu seriju. A i nije mu prvi put. Čudim se da se dosad nisu oglasili misleći ljudi o ovoj negledljivoj seriji

  3. Imam 72 godine,bolju seriju,scenario i režiju nisam gledao(a gledao sam svašta).Žalosno je što su vladajući političari ,shodno svom obrazovnom primitivizmu,sklonili seriju „pod tepih“ od očiju javnosti,a kulturna sredina ,ušuškana u svoje privilegije,nije digla glas protiv poklonika „Zadruga“ i „Parova,turskih serija i primitivniš šund-zabavnih emisija.Ostaće ova serija za neko drugo bolje vreme,hvala Šotri što ju je uradio,biće to ponosna Srbija koja će učiti istoriju iz ovog remek dela.Hvala maestro.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.