Savetnica REM-a radi za račun naprednjaka 1Foto: Freeimages/cierpki

Naslov je dosta čudan – „Đilasova služavka i dva batlera“. Ali nema veze. Koga je još briga za naslov. Da vidimo šta ljudi kažu, možda su u Savetu primetili da se drugačije mišljenje u srpskim elektronskim medijima pojavljuje jednako često kao i Halejeva kometa.

Ipak ne. Izgleda da ipak to nije tema. Bar ne za Savet REM-a. Oni se bave harangom protiv njih koju je, kako tvrde, „pokrenuo CINS, preuzeo Danas, a zasolili jedna Đilasova služavka i dva batlera“ i nastavljaju “postoje zakoni koje mi poštujemo, a koji ni SZS ne zanimaju i po tim zakonima, jedini izveštaj koji REM mora da usvoji je onaj koji se bavi količinom reklama koje stranke emituju u kampanjama“.

Na kraju svog pamfleta, Savet REM preporučuje da se nekim slugama i batlerima proslede medijski zakoni. I onako uz put poručuju im „da ne lupetaju“.

Dosta čudno pomislio bi svako normalan ko ne zna kako radi REM pod režimom koji smatra da je svako ko drugačije misli neprijatelj i da ga treba uništiti. Time se hvalio čovek koji se predstavlja kao predsednik Republike koji je trenutno zaokupljen trošenjem novca za pravljenje fudbalskih stadiona po UEFA standardima koji će biti Meka i Medina za sve manifestacije a u slobodno vreme zove fudbalere da im saopšti kako će baš oni na nekoj utakmici dati gol. Pošto mi živimo ovde u ovoj ludnici u kojoj ništa ne funkcioniše, mi znamo da je saopštenje Saveta REM-a pisano u standardnom agitprop maniru i čvrsto oslonjeno na Gebelsovu maksimu „Optuži drugu stranu za ono što si sam kriv“ samo nastavak prakse urušavanja svih institucija koje bi mogle i morale da obuzdaju samovolju jednog čoveka koji od naše države pravi svoju prćiju.

I tako prolaze godine u kojima se govor mržnje upućen ne samo ka opozicionim političarima nego prema svima koji se usude da drugačije misle odomaćio. Elektronskog medijskog toplog zeca tako su upoznali genetičar Stojković, akademik Bećković, arhitekta Bakić, profesori, studenti organizatori protesta, đaci osnovnih škola, sveštena lica, glumci, umetnici, sportisti …

Savet REM-a se ovim pojavama nije bavio, oni su bili zauzeti brojanjem reklama koje su na elektronskim medijima objavljivale političke stranke i kandidati na raznoraznim izborima. Pored brojanja ovi koji danas čine REM misle da treba da se bave još samo sa sobom i hajkom nazivaju zahteve građana, stručnog tima „Jedan od pet miliona“, uglednih pojedinaca kao i opozicije da počnu da se rade svoj posao i upotrebe mehanizme za sankcionisanje medijskog ludila koje društvo konstantno dovodi na ivicu sukoba. I uz put svima koji to traže ili očekuju poručuju da ne lupetaju. I time su rekli sve. Tim rečima oni konačno potvrđuju da REM ne postoji.

Dakle lažna uzbuna. Izvinite, REM ipak nije sa nama. Savetnica REM-a koja radi za ime i račun SNS-a i ima običaj da se potpisuje u njihovo ime jeste. Osnovano sumnjamo da je baš ona anonimna autorka koja se krije iza potpisa Savet REM-a. Ostali ćute pa se može tumačiti da je to stav svih koji su danas na plati u Regulatornom telu za elektronske medije. Ali to baš nikakve veze sa REM-om nema. Bar ne sa REM-om kako ga definišu zakoni ove države i praksa razvijenih demokratskih društava. To znamo svi. I zato molimo građane da obrate pažnju na reči poznatog aktiviste za ljudska prava Malkoma Iksa – „Ukoliko ste nepažljivi, mediji će vas navesti da mrzite ljude koji su ugnjetavani, a da zavolite one koji ugnjetavaju.“ Mislite o tome, dok REM ponovo ne proradi. I čuvajte se.