Totalitaran stav 1Foto: FreeImages / Cierpki

Najpre želim da konstatujem da je praktično potvrdio da na Starom gradu vlada uz podršku odbornika SRS-a i SPS-a. Način na koji je to saopštio je prilično manipulativan i neubedljiv, jer nije ni bilo postavljeno pitanje na koji način je Bastać regulisao svoje odnose sa SRS i SPS. Građanima Beograda je potpuno nebitno da li je to učinio putem usmenog dogovora ili koalicionog sporazuma.

Opšte je poznato da su na izborima 2016. učestvovale partije po proporcionalnom sistemu, a ne pojedinci u okviru većinskog sistema.

Postavlja se pitanje zašto SRS, SPS i Bastaćeva grupa kriju svoju saradnju, a Bastać se tako ponosi rezultatima iste od kada je od njih dobio mandat na opštini Stari grad 2016. godine.

Drugo, moram da demantujem optužbu da su odbornici Građanskog demokratskog fronta (GDF) glasali za besmisleni zaključak na pomenutom zasedanju gradske skupštine. Istina je sasvim suprotna. Najpre smo se žestoko suprotstavili ubacivanju te tačke u dnevni red, a kasnije u diskusiji potpuno diskreditovali predlagača SNS time što smo obrazložili direktnu vezu SNS-a sa Bastaćevom vlašću u opštini.

Naravno, glasali smo protiv usvajanja zaključka.

Zatim moram da demantujem da je između redova poturena insinuacija kako GDF osporava pravo građana na proteste i građansku neposlušnost. Protesti protiv ovakve naopake vlasti su preko potrebni i to je nešto što je za nas neupitno. Nebrojeno puta smo to vrlo jasno iskazali i ličnim angažmanom potvrdili.

Mnogo bi bilo bolje da g. Đilas kao predsednik i g. Bastać kao član predsedništva Stranke slobode i pravde počnu na pravi način da se bave političkim problemima naše zemlje i da ne etiketiraju druge opoziciono opredeljene političke aktere rečima da – ko nije sa njima radi za Vučića. To je jednako totalitaran stav kao i Vučićev kada svaku kritiku na svoj račun definiše kao izdaju zemlje.

Autor je odbornik Građanskog demokratskog foruma u Skupštini grada Beograda