Vešala zamenile metafore 1Bogdan Laban Foto: FoNet/TV FoNet

…, nazvavši me „najvećim primitivcem i bahatim siledžijom“, ali na najbolji način oslikava kako nadomestiti nedostatak realnih zahteva i inertnost opozicije.

Vešala su ostala u Beogradu, ali su vešala zamenile metafore, koje streme da ukažu da „vreme vlasti Labana“ mora da prestane i da, u duhu koji simbolizuju vešala, treba „sve Labane na vrbe“.

U Subotici smo bili svedoci da se novosadski istoričar umetnosti, kustos u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, koji se obraća prisutnim Subotičanima, najvulgarnijim vređanjem i klevetanjem mene kao gradonačelnika, mojim prezimenom krsteći sve i svakog što mu smeta u Srbiji, zapravo sebe predstavlja za onakvog kakvim pokušava da predstavi mene.

Videvši da, osim ostrašćenosti i mržnje prema meni, subotička lica protesta nemaju šta da ponude, a sebe nemaju ni obraza da ponude, beogradski organizatori poslali su „specijalce“ sa strane da nam kažu šta nam ovde ne valja.

Vi ste, Milenkoviću, na ulicama ne zato što želite uređeno i pristojno društvo, nego zato što samo ulicom, vešalima i govorom mržnje, a nikako drugačije, želite da rušite legalno izabranu vlast. Zato što ste svesni koliko je mala vaša snaga i uporište među građanima, i koliko je manevarski prostor tu mali.

Koju političku viziju nudite? Vešala i ulicu.

Dela kvalifikuju uspešne političare, a to je polje na kome su organizatori protesta u Subotici unapred doživeli poraz.

Koga Vi predstavljate, Nebojša Milenkoviću? Vi predstavljate onaj deo Srbije koji je za 12 godina vršenja vlasti doveo državu u stanje institucionalne okupacije i načinio materijalnu štetu veću od one nastale bombardovanjem.

Koji Laban Vama smeta?

Da li onaj što pomaže decu sa prostora nekadašnje Krajine koja u 21. veku, u državi članici EU, žive bez vode i električne energije? Da li onaj koji je primio blagoslov patrijarha srpskog Irineja? Da li onaj koji ne preza da kaže da je pre svega Srbin pa onda građanin? Ili onaj što čini sve što može na očuvanju srpske duhovnosti i kulturnog nasleđa Srba? Ili Vam smeta gradonačelnik koji će završiti decenijske projekte na kojima su svi moji prethodnici dobijali izbore, a projekti se nisu pomakli dalje od papira?

Iz ovih protesta, kažete, pored građanske hrabrosti morate proizvesti i novu solidarnost. Pitam se ko predvodi tu građansku hrabrost u Subotici? Ko je taj hrabri Robin Hud koji će da odapne strelu časti? Osvrnite se oko sebe, jer iza sebe takvog nemate, i znate koliko su vam želje nestvarne.

Iza mene, izabranog od blizu 24 hiljade ljudi koji su glasali za Srpsku naprednu stranku na izborima u Subotici, u prethodne tri godine stoje investicije i dela. Iza vas jedva trista ljudi, sakriveno iza natpisa „1 od 5 miliona“.