Vojislav Mihailović: Mediji da poštuju odluke sudova 1Foto: Freepik

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) poziva medije u Srbiji da vode računa o istorijskim činjenicama i sudskim odlukama kada izveštavaju i spominju ime generala Dragoljuba Draže Mihailovića.

U tekstu vašeg cenjenog lista koji je izveštavao o muralima u Beogradu navedeno je da je „četnički komandant Draža Mihailović osuđen za zločine u Drugom svetskom ratu“, iako je Viši sud u Beogradu još 2015. godine doneo punovažnu i konačnu odluku kojom je usvojen zahtev za njegovu rehabilitaciju i ta presuda iz 1946. godine proglašena ništavnom.

Presuda precizira da se ima smatrati da se Draža Mihailović od tog trenutka vodi kao neosuđuvan i da mu se vraćaju sva prava koju su mu oduzeta, imovina i čast. Nedopustivo je da i šest punih godina nakon ispravljanja istorijske nepravde, pojedini mediji ne poštuju odluke suda i nastavljaju da šire laži iz vremena komunističke propagande. To uglednom listu poput Danasa ne priliči.

Osim odluke suda podsećam i na Zakon o izjednačavanju u pravima četnika i partizana koji je usvojila Skupština Srbije i koji je još na snazi, a kojim je uvažena činjenica da je Draža Mihailović bio prvi gerilac u okupiranoj Evropi tokom Drugog svetskog rata, da je bio najodlikovaniji srpski oficir u istoriji, kao i da je zbog njegove iskrene borbe protiv fašizma i ratnih zasluga za saveznike dobio odlikovanja i od tadašnjeg američkog predsednika Harija Trumana i francuskog generala Šarla de Gola.

Molim vas da ovo objavite i pridate pažnju ovom odgovoru.

Vojislav Mihailović, potpredsednik POKS i ponosni unuk generala Draže
Mihailovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari