Završeno i pušteno u saobraćaj 9,9 kilometara puta 1

Ne ulazeći u polemiku u vezi s tvrdnjama iznetim u tekstu koji se bavi onim što nije rečeno, a ne onim što jeste, u izjavi potpredsednice Vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorane Mihajlović, ukazujemo na nekoliko činjenica koje su bitne za informisanje javnosti o okolnostima u vezi sa realizacijom ovog projekta od velikog značaja za Grad Kragujevac, Šumadijski okrug i centralnu Srbiju.

Podsećamo da je odluka o povezivanju Kragujevca i Batočine modernom saobraćajnicom (ukupne dužine 24 kilometra) doneta još 2009, prvi ugovori potpisani su 2010, a radovi započeti 2012. Projekat je sa započetim, a nezavršenim radovima nasledilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje je preuzelo projektno-tehničku dokumentaciju i vođenje ovog projekta u februaru 2016. od Ministarstva privrede, a pre kojeg se ovim projektom bavilo Ministarstvo za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu.

Tokom poslednje tri godine, od 14,88 kilometara za koliko je preuzeta tehnička dokumentacija, u toku 2016. i 2017. godine završeno je i pušteno u saobraćaj 9,9 kilometara tog puta i obezbeđena su neophodna finansijska sredstva za kompletan završetak ovog projekta, uključujući eksproprijaciju, izradu i kontrolu tehničke dokumentacije, izvođenje radova i vršenje stručnog nadzora.

Za preostalih pet kilometara potpisan je krajem 2018. ugovor sa izvođačem, konzorcijumom na čelu sa preduzećem „PZP Kragujevac“, a početkom 2019. izdata je građevinska dozvola za deo trase na kojoj su rešeni imovinsko-pravni odnosi.

Na taj način, izgradnja deonica ukupne dužine 24 kilometra biće konačno završena ove godine, pri čemu će više od polovine njene ukupne dužine biti izgrađeno u periodu od 2016. do 2019. godine.

Verujemo da ovaj podatak na najbolji način odslikava kakav je odnos Vlade Srbije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture danas prema ovom projektu u odnosu na to kako su se njime bavile neke prethodne vlade, koje su mnogo govorile, a malo radile na tome da se Kragujevac poveže s Koridorom 10. Odnos prema ovom projektu ujedno odslikava i njihov odnos prema Gradu Kragujevcu i Šumadijskom okrugu, imajući u vidu značaj infrastrukture i povezivanja za privredni razvoj svakog grada i okruga u Srbiji.

Kabinet potpredsednice Vlade

Ministarstvo građevinarstva,

saobraćaja i infrastrukture

Pres služba