Nažalost, ne zbog lepih već šokantnih slika privođenja roditelja Davida Dragičevića, 21-godišnjeg banjalučkog studenta ubijenog pod nerazjašnjenim okolnostima marta ove godine. Sem roditelja, privedeno je nekoliko poslanika i građana na protestu „Pravda za Davida“. Policajci su, tvrdi njihov ministar Dragan Lukač, radili svoj posao, sve je bilo po zakonu, demonstranti su napali policiju…

Da je sve po zakonu tvrde i predsednica RS Željka Cvijanović i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik. Ništa, međutim, ne može da opravda hapšenje roditelja koji samo traže istinu ko im je i zašto ubio dete. Pogotovo ne onako grubo. U četvrtak je, uprkos zabrane, u Banjaluci održan 277. protest „Pravda za Davida“. Njegov otac Davor Dragičević je za nedelju, 30. decembar, najavio novo okupljanje i „određene zahteve“. Banjalučani su se udružili sa Sarajlijama koji takođe protestuju i traže pravdu za Dženana Memića, 22-godišnjeg studenta koji je stradao pod nerazjašnjenim okolnostima 15. februara 2016. Skupovi „Pravda za Dženana i Davida“ održani su u više gradova u BiH, ali i u Austriji, gde živi brojna bosanska dijaspora.

David i Dženan, Srbin i Bošnjak, pravoslavac i musliman, mladići, studenti, postali su simboli borbe protiv autokratskih, korumpiranih, nacionalističkih režima, koji vladaju ovim delom Balkana. Koji se hrane mržnjom prema drugima i drugačijim i čija je vladavina ekonomski osiromašila, politički i moralno uništila građane i narode za koje se navodno zdušno bore. Ali ti građani i dalje na izborima glasaju za te i takve političare. Da li zato što izbori nisu demokratski ili zato što su „ubijeni u pojam“?

Zanimljivo je da su Beograd i Srbija bili nemi i gluvi za dosadašnje proteste u Banjaluci i Sarajevu. Ukoliko je Sarajevo nekima još mrsko, kako to da nisu naši mediji „videli“ 270 i nešto okupljanja za Davida? Na nekima je bilo hiljade Banjalučana, a protest je bio posebno masovan uoči nedavnih izbora u BiH, na kojima je Dodik ponovo „rasturio“. Vladara RS Milorada Dodika u Beogradu dočekuju „crvenim tepihom“ i niko ga ne pita šta se dešava u Banjaluci i drugim delovima njegovog entiteta.

Da li će „Pravda za Davida“ uzdrmati Dodikovu vlast? Dodik, koji je najpre organizatore protesta optuživao da politizuju tragediju, da žele da ga ruše po diktatu nekih moćnika van RS, obećavao da će nakon izbora okupljanja prestati, promenio je ploču. Njegov pokušaj prebacivanja odgovornosti na tužilaštvo i najava da će sam organizovati protest ukoliko za mesec-dva ne razreše Davidovo ubistvo, znači da mu nije svejedno. Dodikova vlast se još ne ljulja, ali je uzdrmana. Nije to malo za RS.

Povezani tekstovi