Činjenica je da reputacija ovdašnjih službi bezbednosti nije bila za ponos, jer su upravo one tokom devedesetih godina omogućile „rad“ brojnim kriminalcima koji su, između ostalog, i nosili legitimacije tajnih službi. Većina ilegalnih poslova – šverca nafte, duvana, narkotika, rađena je pod budnim okom Službe. Kao i likvidacije političkih protivnika i novinara, poput funkcionera SPO, Ivana Stambolića i Slavka Ćuruvije.

Pod njihovim okriljem osnovane su i „crvene beretke“, čiji je komandant Milorad Ulemek Legija (još uvek nepravosnažno) osuđen za ubistvo premijera Đinđića. I druge paravojne formacije, koje su počilne brojne ratne zločine na teritoriji bivše Jugoslavije, bile su povezane s tadašnjim DB-om.

Služba je, najnovijim akcijama, pokazala da je na dobrom putu da se oslobodi nasleđa prošlosti, ali i bremena koje nose njeni raniji nazivi – SDB, DB, OZNA ili UDBA. Od postavljenja Saše Vukadinovića na čelo BIA primetno je da se Agencija otvara ka javnosti i odbacuje mit o svemoći i nedodirljivosti.

Prioritet Agencije trenutno je hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Pripadnici tajnih službi više puta su bili veoma blizu hapšenju Mladića, ali nije bilo „političke volje“ da se ide do kraja. U tom smislu ne treba sumnjati u sposobnost pripadnika BIA da izvrše i najteže zadatke. Pitanje je da li postoji politička volja i spremnost da se rizikuje i s nemirima na ulicama i histerijom dela opozicije i da se uprkos tome Mladić i Hadžić isporuče gde im je i mesto.

Pozitivno je to što je direktor Vukadinović na svečanosti u petak rekao da će BIA, u saradnji s drugim državnim organima, „u najskorijem vremenskom roku“ uspešno završiti saradnju s Hagom. Njegova procena je ipak verodostojnija od političkih. A verujemo i da nije izraz očekivanja i podilaženja političarima, već procena na osnovu operativnih saznanja.

I u BIA, kao i u policiji, najbitnije je omogućiti profesionalcima da rade, bez mešetarenja sa strane. Tada su rezultati neizostavni, nezavisno da li je reč o haškim optuženicima, borbi protiv organizovanog kriminala, terorizmu ili klasičnom kriminalu. U državnom aparatu ili izvan njega.