Kako rejting duva 1

Iako domaća vlast godinama ne vidi izveštaje Fridom hausa kao verodostojne, a tu organizaciju ne priznaje za merodavnu da ocenjuje stanje demokratije u Srbiji, poslednji rezultati su prilično uznemirili naše najviše čelnike.

I dok su prošle godine čak pisali Fridom hausu i tražili da se izveštaj izmeni, ovog puta je Aleksandar Vučić besno poručio da dokument „izgleda kao da ga je pisao mlađi pripravnik, nepismeni, koalicije Moramo“, te preporučivao ljudima da ga pročitaju „da bi se smejali“.

Brnabić je izveštaj ocenila kao „sraman“.

A poslednji izveštaj, pod zlokobnim imenom „Zemlje u tranziciji – Od slabljenja demokratije do autoritarne agresije“, nikako nije prijatan za domaću vlast.

U izveštaju se kaže da smo među balkanskim zemljama najviše nazadovali u sprovođenju demokratskih reformi.

Treću godinu zaredom, naša zemlja ne spada u kategoriju demokratskih država, već među hibridne režime u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu.

Upinjala se i premijerka da objasni da „svako ko imalo razume političke okolnosti, ljudska prava, medijske slobode i vladavinu prava zna da to nije tačno“.

Međutim, svako ko se iole razume u bilo šta od navedenog, veoma lako će razumeti koliko je tačno da se Srbija pod sadašnjom vlašću velikom brzinom pretvara u direktnu autokratiju.

Ali tako nešto ne prija ušima ali i rejtingu domaćih vlastodržaca, pa će pribeći već oprobanim metodama, kojima se inače obračunavaju sa svim svojim političkim protivnicima i svim činjenicama koje im ne idu u prilog.

Najpre će besomučno ponavljati neku svoju „istinu“, kao ono predsednikovo da je „izveštaj jedna od karika u lancu pritisaka na slobodne i suštinski demokratske zemlje“.

Istovremeno umanjujući značaj analiza koje dolaze od inače respektabilne međunarodne organizacije, diskreditujući ljude koji su te analize radili, na kraju će urušavati reputaciju i same institucije, predstavljajući je kao neozbiljnu.

Naravno da ni Vučić ni Brnabić ne mogu da naude Fridom hausu, niti da opovrgnu njihove nalaze, ali mogu da izvrše određeni uticaj na svoje biračko telo da u to poveruje. Jer, zapravo je samo rejting važan.

Ovakva Vučićeva i Brnabićkina ubeđivanja i nisu upućena onima koji razumeju, već onima koji s punim poverenjem glasaju za stranku na vlasti.

Ovakav tretman doživeće sve strane ali i domaće organizacije civilnog društva i institucije koje su kritički nastrojene prema načinu SNS vladavine u Srbiji.

Jedino neozbiljno u ovoj priči je to što najviša vlast u državi ono što joj ne odgovara, gura pod tepih, u nadi da će ono tako da nestane, u maniru trogodišnjeg deteta.

Pitanje je dokle će takvo ponašanje vlasti da traje i u kojoj meri će da ugrozi poziciju naše zemlje u evropskim integracijama ali i koliko će dalje da degradira kvalitet života građana u njoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.