Kakva bi trebala da bude sudbina EPS-a: Akcionarsko društvo - da, privatizacija - nikako 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Vreme će pokazati da li Elektroprivreda Srbije, nakon što je iz javnog preduzeća pretvorena u akcionarsko društvo, neće biti privatizovana, kako tvrde predstavnici vlasti, ili će do svojinske transformacije ipak doći kroz proces strateškog partnerstva sa nekom inostranom energetskom kompanijom, kako sumnjaju sindikalci i struka.

Stanje u Srbiji susednim državama je takvo da su njihove nacionalne elektroenergetske kompanije uglavnom organizovane kao akcionarska društva ali u većinskom državnom vlasništvu sa izuzetkom Makedonije gde je preduzeće za trgovinu i snabdevanje strujom u vlasništvu austrijske EVN grupe.

Rumunija je svojevremeno prodala deo svojih elektrodistributivnih preduzeća nemačkoj kompaniji E.ON i italijanskom Enelu ali ipak u najvećoj distributivnoj kompaniji, Elektrika glavni akcionar je rumunska vlada.

Tadašnje crnogorske vlasti su 2009. godine italijanskoj kompaniji A2A prodale 40 odsto Elektroprivrede Crne Gore sa pravom delimičnog učešća u rukovođenju preduzećem.

To je bilo aktuelno sve do leta 2017. godine kada je A2A odlučila da se povuče iz vlasništva.

Iako vlast u Srbiji kategorično negira mogućnost privatizacije EPS-a javnost je prema takvim tvrdnjama veoma skeptična. Prvi razlog je taj što je umesto javnog preduzeća stvoreno akcionarsko društvo.

To podrazumeva da snabdevanje strujom nije više delatnost od javnog značaja, pod obrazloženjem da se obavlja u skladu sa tržišnim principima.

Shodno tome i tumačenju da je struja roba a ne opšte dobro, nema prepreke da EPS bude prodat kao i bilo koje drugo preduzeće u vlasništvu države.

Drugi razlog je taj što će u Nadzornom odboru Elektroprivrede Srbije biti dva predstavnika norveške konsultantske firme Ristad enerdži, što se u stručnim krugovima komentariše kao uvođenje zagovornika svojinske transformacije.

Spekuliše se da će privatni kapital u EPS ući na “mala vrata” kroz strateško partnerstvo koje bi mu obezbedilo i upravljačka prava i formiranje maloprodajnih cena.

Eksperti ističu da privatizacija elektroenergetskih preduzeća ne donosi ništa dobro ni potrošačima ni državi. Građani će se naime, ako do toga dođe, suočiti sa većim cenama struje a država ostati bez sredstava kojima bi punila budžet.

Shodno tome bez obzira što je EPS organizovan kao akcionarsko društvo stoprocentni vlasnik bi trebalo da ostane Vlada čiji bi zadatak bio da stvori uslove da preduzeće bude uspešno poput češkog ČEZ-a, koji služi za primer a takođe je u vlasništvu države.

Osnovni preduslov za to je da EPS-om rukovodi profesionalni menadžment a ne vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari