Ključni zahtev 1

Kako se primećuje, više nije pitanje koliko ima „lažnih vesti“ u predsednikovim govorima, nego ima li nešto tačno. Tako je zimus Vučić, dok su demonstracije „1 od 5 miliona“ bile u jeku, poručivao da neće da razgovara sa opozicionim političarima, već samo sa građanima. Na početku leta, iako su protesti zgasli, to „neću da razgovaram“ se pretvorilo u „neće oni da razgovaraju“.

Kada su razgovori počeli 30. jula, u formi okruglog stola predstavnika SNS i opozicije, Vučić je izvestio javnost šta je u stvari ključni zahtev opozicije. Kako je ispričao, njegov prijatelj sa kojim se ne slaže uvek, iskreni naprednjak Vladimir Đukanović, otvorio mu je oči. Prema Đukanoviću, ključni opozicioni zahtev jeste da Vučić ne vodi kampanju, sve ostalo je manje bitno, takoreći trice i kučine. „Pink propaganda“ nastavila je da razrađuje u maniru nekadašnjih serijala Insajdera to Đukanovićevo otkriće: u vestima je prikazivan deo preporuka medijskih stručnjaka, u kojima se kaže da bi predsednik Srbije trebalo da bude isključen iz kampanje bilo koje liste.

A Đukanović je dobio priliku da se vrati u dane „partijske mladosti“ Srpske napredne stranke kada je vodio političku borbu protiv Borisa Tadića i on je to učinio punim srcem. Napisao je nekadašnjem predsedniku koji mu je nekada u gimnaziji bio i profesor psihologije oštro pismo, i delio ga po društvenim mrežama. Televizija Pink je u danu održavanja drugog okruglog stola u petak emitovala predizborne spotove iz 2007. i 2012. sa Tadićem u glavnoj ulozi, pokazujući da je u Srbiji nezamislivo da predsednik ne vodi kampanju.

Međutim, sve je to samo jedno veliko skretanje pažnje sa glavnog političkog toka. A u tom toku, ključni zahtev nije da Vučić ne učestvuje u kampanji. Ključni zahtev je otvaranje Radio-televizije Srbije za opoziciju, i to je ono što Vučićevu vlast najviše žulja. Jer, samo se na prvi pogled čini da je moguće da vlast malo olabavi i da napravi dogovor sa opozicijom o određenoj minutaži na RTS-u. Kako god da se ti minuti broje, u tom programu opozicija neće samo načelno raspravljati da li Srbija treba brže da se kreće na evropskom putu, ili o sličnim pitanjima. U tim minutima će opozicioni političari pokušati da ozbiljno predstave afere Vučićeve vlasti, a tih afera se ovih godina nagomilalo. Vučiću su potrebni naprednjaci koji deluju iole pošteno, da bi mogli da na te afere odgovore. I zato je okrugli sto i proba mogu li Đukanović ili Darko Glišić da pariraju opoziciji, ili ne mogu. I to je posledica kad ukinete debatu – uvek se vrati kao bumerang onome ko ju je „skinuo“ sa programa.