Mesni (ne)kvalitet 1

Reč je inače o vodećim kompanijama srpske mesne industrije Matijević, Big bul fuds, Zlatiborac i Karneks. Kako objašnjava stručna javnost u Srbiji, proizvodi tih kompanija koji se izvoze u Rusiju su zdravi i bezbedni, ali nekvalitetni za ruske standarde. Svako ko je imao priliku da konzumira meso nekog od ovih proizvođača mogao je da ustanovi da kvalitet nije na potrebnom nivou, odnosno da meso i mesne prerađevine nisu zadovoljavajućeg ukusa. Sasvim je jasno da domaća mesna industrija, rukovođena logikom da ostvari što veću zaradu, koristi jeftinije meso koje je slabijeg kvaliteta. Međutim, ono što prolazi u Srbiji ne prolazi u Rusiji i dok se kvalitet mesa koji se iz naše izvozi u tu zemlju ne popravi, četiri navedene kompanije neće moći da računaju na zaradu ostvarenu izvozom na to veliko tržište.

Nadležni u Rusiji su potpuno u pravu što imaju stroge standarde kada je reč o kvalitetu prehrambenih proizvoda koji se uvoze. Na taj način oni štite interese svojih potrošača. Kada je reč o hrani, kvalitet uvek treba da bude na prvom mestu, odnosno najvažnija stavka. Potpuno je izvesno da ni Evropska unija ni Rusija neće dozvoliti uvoz nekvalitetnog mesa iz Srbije na svoja tržišta.

Stoga će četiri pomenuta proizvođača morati da povećaju svoje standarde i da se manu logike „što manji troškovi to veća zarada“. Takav način razmišljanja, kao što možemo da vidimo, ne samo da nema potporu na zahtevnim stranim tržištima, već su ona spremna da odmah zatvore svoja vrata za takve proizvode čim ih uoče. Dakle, želja da se „uštedi na troškovima“ u konkretnom slučaju se pokazuje kao veoma nakaradna i loša poslovna orijentacija jer se gubi pristup velikom ruskom tržištu na kome može da se zaradi dosta novca. Ono što zabrinjava je da potrošači u Srbiji jedu nedovoljno kvalitetno meso i mesne prerađevine. S obzirom da oni nisu ništa manje važni od potrošača u Rusiji ili bilo gde u svetu, i nadležni u Srbiji moraju da uvedu strože standarde kako hrana koju jedemo, pored toga što je zdrava i bezbedna, bude i kvalitetna i u prvom redu ukusna.