Mi ili oni 1

U nastupima predsednika Vučića, kako primećuju oni koji ih analiziraju u kritičkom delu javnosti, ustalila se podela na „mi“ i „oni“.

S tim što su „oni“ ti koji se mnogo češće pominju kao tajkunska hobotnica, soroševski mediji, nesposobnjakovići koji žele na vlast da se vrate isključivo da bi se dočepali državne kase kase, bivši koji su učinili skoro nepopravljivu predaju srpskih interesa na Kosovu, pakosnici koji sa zluradošću dočekuju svaki uspeh naše zemlje, a i pripravni su uvek da služe stranim centrima moći…

Stalno se u tom zazivanju „njih“ traže u kritičkoj štampi nijanse, iz ubeđenja da se iz tona obraćanja vladara donekle može „pročitati“ ono što se stvarno dešava u njegovom okruženju i njegovoj glavi.

Ipak, obično je jedini razlog da se kaže „oni“ samo zato da bi se pojačalo to „mi“, odnosno da se u SNS samoubede u to da „mi“ stalno pobeđujemo te koji su „oni“ Vrlo često međutim, Vučić zaključi svoj nastup i pomirljivom rečenicom objedinjujući to „mi“ i to „oni“ sa „takvi smo vam mi“, kako bi pokazao da celina prostora njegove vlasti postoji, kao i milost njega kao vladara.

Samo što ta prividno pomirljiva poruka, skriva da je prethodna u stvari glasila „mi“ ili „oni“ i da se na tom značenju zasniva glavno sejanje neodređene pretnje unutar kruga sopstvene stranke i njenih pristalica. A to znači – ko nije poslušan i ko ne prihvata kad predsednik kaže i „takvi smo ti mi“ biće prepušten „njima“ na milost i nemilost, i da ga može snaći sve ono zlo za šta su „oni“ prethodno osumnjičeni.

U tom nastupu stalnog unutrašnjeg rata „mi ili oni“, zato je potpuno logično da direktor BIA Bratislav Gašić dočekuje predsednika Vučića, prilikom otvaranja nove bolnice u Kruševcu, u svojstvu lokalnog terenskog koordinatora SNS.

Zato je i logično da se magacin BIA u kojima su smešteni respiratori, tretira kao magacin stranačkih letaka koje se po potrebi dele, doduše pravedno, odborima na terenu. Zato je i logično da Vučić kao vođa stranke, dobroćudno primećuje da svi traže respiratore sa nekim određenim protokom kiseonika, i da zna u komad koliko takvih ima. Jer, to smo „mi“.

„Oni“ su ti koji prave problem pitajući, između ostalog, da li ste gospodo Gašićevi agenti nabavili atestirane aparate, kad ste već „džejms bondovi“. Jer valjda znate da na tolikom kiseoniku mala varnica dovodi do eksplozije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari