Militantna predsednica 1

Prisećajući se akcije „Oluja“, koju hrvatske vlasti slave kao veliku pobedu, a srpski zvaničnici obeležavaju uz komemoraciju prognanim i ubijenim Srbima, ona je poručila: „Najradije bih uhvatila pušku i otišla na ratište, ali shvatala sam da nije stvar samo u mecima i u suočavanju s onima koji su ispred vas.“ Najnovija izjava hrvatske zvaničnice ne predstavlja iznenađenje, budući da je militantne sklonosti ispoljavala i ranije, šetajući se u vojnoj uniformi, između ostalog prilikom posete hrvatskim vojnicima u Avganistanu.

Upućeni u vojnu tematiku naglašavaju da je upravo zbog nje pre dve godine promenjen pravilnik u tom domenu, pa tako šef države, kao vrhovni zapovednik vojske, može da nosi uniformu oružanih snaga kada posećuje vojnike ili obavlja neki drugi protokol koji se tiče armije.

NJena fasciniranost vojskom došla je do izražaja, takođe, tokom nedavne premijere filma „General“ – krajnje „umivene“ i romansirane biografije Ante Gotovine, pa je poručila da je „ceo film doživela vrlo emotivno, prisećajući se tih istorijskog trenutaka, kada smo svi živeli za Hrvatsku i uz naše hrvatske vojnike“. Grabar Kitarović ne krije ni da joj je Gotovina, kome je suđeno u Hagu, dugogodišnji prijatelj, a 2015. izabrala ga je za člana Veća za domovinsku bezbednost.

Predsednica Hrvatske je u podjednakoj meri opčinjena likom i delom kontroverznog kantautora Marka Perkovića Tompsona, koji se proslavio ultranacionalističkim numerama.

Prema njenom mišljenju, Tompson „nikako ne želi da nanosi štetu narodu niti Hrvatskoj, on je veliki patriota, tako gledam na većinu njegovih pesama“. Tokom državnih svečanosti ili skupova HDZ-a ona i sama ima običaj da glasno zapeva, i to pesme poput „U boj, u boj“, i „Oj, Hrvatska, mila mati“.

S obzirom da je zvanično najavila da će se kandidovati za novi predsednički mandat, i to baš na Kninskoj tvrđavi, tokom proslave godišnjice „Oluje“, može se očekivati da će u narednih nekoliko meseci, tokom vođenja kampanje, Kolinda Grabar Kitarović nastaviti da daje krajnje problematične izjave i da se „pomera“ još više udesno. Da li će nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen skretati pogled sa takvog ponašanja hrvatske predsednice, i tvrditi, kao prilikom nedavne posete Zagrebu, da je „Hrvatska vrlo uspešna priča“, ostaje da se vidi.