Njihova imena našla su se među više od 13 miliona dokumenata koje je pregledalo 380 novinara iz celog sveta. „Rajske papire“ prikupili su novinari Zidojče cajtunga, uz pomoć Međunarodnog konzorcijuma istraživačkog novinarstva, a jedini predstavnik Srbije u istraživanju bio je KRIK.

Javna je tajna da bogati ulažu novac u of-šor kompanije ne bi li izbegli plaćanje poreza. Sada za to postoje i dokumenti. Ponekad, međutim, ne mora da znači da je bilo šta urađeno nezakonito. Pitanje je samo kakve će posledice biti po one koji su zakone prekršili, odnosno hoće li ih uopšte biti. Rajski papiri obelodanjeni su godinu dana nakon „Panamskih“. A rezultati Panamskih papira su skromni – dve smene, islandskog premijera Gunlaugsona i pakistanskog Navaza Šarifa. Gardijan piše kako je u Britaniji posle prošlogodišnjeg curenja informacija pokrenuto i 66 istraga koje bi mogle u državnu kasu da vrate i do 100 miliona funti.

Međutim, velikih rezultata nije bilo. Porošenko se i tada i sada pominje u papirima i dalje vlada Ukrajinom. Putinovi prijatelji i zetovi su bili i tada i sada na listi. Teško je poverovati da će bilo kakve sankcije snositi i poveliki broj Trampovih saradnika. Ališer Usmanov, vlasnik fudbalskog kluba Arsenal, takođe je „isplivao“ u obe afere. Nemački zvaničnici, kao i pojedini evropski parlamentarci najavili su pokretanje istrage povodom Rajskih papira.

U Srbiji ne treba očekivati mnogo. I mnogo jače afere, poput „24 stana u Bugarskoj“ ili „Vulinove tetke“ (obe KRIK objavio) prošle su bez posledica, ni posle godinu i po dana niko nije kažnjen zbog rušenja u Savamali. Mali je i dalje gradonačelnik Beograda. Gašić je šef BIA. Tako da svi vi u Rajskim papirima sa ovih naših prostora mirno spavajte.