Nasilje kao državni projekat 1Foto: Printscreen/Twitter/krunskisvedok

Trojica đaka koja su maltretirala profesorku engleskog jezika u Tehničkoj školi u Trsteniku isključena su iz škole. To je jednoglasno odlučilo Nastavničko veće te škole.

Iako direktor škole ima rok do srede da odluči da li će i formalno potvrditi odluku svojih kolega, navodno se jedan od učenika koji su učestvovali u incidentu već ispisao iz škole, dok je otac drugog navodno doneo psihijatrijski nalaz kojim pokušava da pokrije i opravda ponašanje svog sina.

Incident u kojem je nekoliko učenika zagovaralo profesorku na času i raspravljalo se sa njom, dok joj je jedan učenik stajao iza leđa i izmakao stolicu, nakon čega je profesorka pala na pod, uživo je prenošen na Instagramu, a potom snimak viber porukama deljen, tako da je na kraju završio na društvenim mrežama i na portalima više medija.

Profesorka M.S. je pojedinim medijima rekla da je doživela preveliki stres i da je „još uvek umorna i prestravljena“.

– Ovo je bilo previše za mene. Iako sada znam mnogo više detalja sa tog događaja, verujte da nisam ni bila svesna šta mi se dogodilo na času. Tek kada sam došla kući i kada mi je sin pokazao snimak, shvatila sam šta mi se dogodilo. Bilo me je sramota šta sam doživela, rekla je profesorka za portal nova.rs.

Nasilje đaka nad profesorima nije novost u Srbiji, novost je da se učenici hvale tim nasiljem na društvenim mrežama i nemaju više nikakav strah od posledica zbog takvog ponašanja.

Ipak, ministar prosvete Branko Ružić tvrdi da statistike koje dobijaju od školskih uprava „ne pokazuju alarmantno veći porast nasilja“.

Nije prvi put da predstavnici najviših državnih organa odbacuju odgovornost i guraju glavu u pesak pred problemima za koje su i te kako odgovorni, jer masovno koriste jezik mržnje na ivici fizičkog obračuna prema svojim neistomišljenicima u javnim nastupima, naročito u parlamentu, čime daju model ponašanja mladima koji je poželjan u današnjoj Srbiji.

Ako se na srušen sistem vrednosti nadograde tabloidi i mediji sa nacionalnom frekvencijom koji zloupotrebljavaju taj nacionalni resurs za medijski linč svih onih koji kritikuju vlast i stanje u današnjoj Vučićevoj Srbiji, uopšte nije iznenađujuće da đaci napadaju profesore, jer ih vide kao nešto što je društvu nepotrebno.

A toga će u budućnosti biti sve više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.