Novi i neukaljani 1

Srpska napredna stranka izaći će krajem marta na predstojeće parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore sa više novih mladih i neukaljanih lica, izjavio je Aleksandar Vučić u ponedeljak posle sednice Predsedništva svoje megapartije.

 

Precizirao je da će tih „novih i neukaljanih“ biti oko 20 odsto na listama na lokalu i pokrajini. A na neizgovoreno pitanje otkud potreba za njima, zar nisu ovi postojeći naprednjaci dovoljno „čisti“, Vučić je smesta ponudio odgovor da je „mlada krv“ potrebna zato što „prljava kampanja koja se vodi protiv funkcionera SNS ostavlja trag za sobom“.

Kao što je već primećeno, sa liderom naprednjaka i predsednikom države, odavno nije problem što ne govori istinu, već u tome što je ponekad možda i kaže. Po opoziciju i javnu scenu najopakije u tom njegovoj komunikaciji sa građanima koja i dalje SNS drži u visokom rejtingu je „preuzimanje“ svega što vidi kod drugih.

Jer – nova i neukaljana lica – ako to ukucate u internet pretraživač, pokazaće vam se da je iste reči upotrebio Vuk Jeremić u oktobru 2017. Uostalom, koliko pre nekoliko dana Vučić se na TV Pink jadao kako nije dovoljno razumeo i ukazao dovoljno poštovanja ljudima koji su zimus protestovali mesecima protiv njegove vlasti. Toliko je iskreno zvučao da ste skoro mogli da ga zamislite da uzme megafon i dođe jedne subotnje večeri u centar Beograda i održi „opozicioni“ govor protiv „vladara“ Dragana Đilasa, Jeremića i ostalih.

Kako Vučić nastupa prema građanima, tako nastupa i prema članstvu SNS-a. Recimo, sada kaže nije pominjao novembar kao mesec za izbornu skupštinu SNS. I nije, ali je letos pominjao septembar, iako je zvučalo nemoguće da drži izbornu skupštinu uoči izbora, rizikujući krupne i sitne rascepe nezadovoljnih.

Jer, nema dovoljno unosnih mesta koliko ima pretendenata. Vučić je velemajstor u držanju prividnih obećanja i prividne nade da bi se unutar stranke moglo napredovati. Uostalom, i sopstvenu lidersku poziciju on povremeno nudi kao mamac, glumeći zasićenost i rezignaciju. Ako bi se išlo unazad, otkako je postao predsednik 2017. najmanje osam puta je ozbiljno najavljivao povlačenje.

Čak i premijerka Ana Brnabić kaže da nema ništa od toga, to je jedan od njenih najsuvislijih političkih odgovora. Ona bi, po funkciji, od kako se nedavno učlanila u SNS, mogla biti i glavni simbol „mladih i neukaljanih“ lica, s tim što je prvo što pada u oči spremnost „mladih“ da idu korak dalje i od naprednjaka koji su bivši radikali.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Novi i neukaljani”

  1. ministre i vrh stranke ne može da menja pa onda to kompenzuje sa izmenom poslanika koji su potpuno nebitni jer izuzev tih par što svaki dan govore ovi ostali su statisti u kukuruzu.

    • „Prvorodjeni“ se ponasa kao Mugabe ili Bongo , africki diktatoril, koji su svoje podanike smatrali za morone I delili glasacima majce I dobijali preko 90% glasova na izborima. Zapadu naravno takvi odgovataju jer ne moraju da zavrcu ruku vise nego jednom coveku

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.