Otvoreno, samo što ne radi 1

Iza njega, državni vrh sa većinom ministara i funkcionerima vladajuće partije. Ispred njega vojni zvaničnici, narod sa sendvičima i poneki kišobran kao štit od vrelog Sunca. Svečani govor u kome je predsednik podsetio na sve uspehe koje je ostvario ili ih planira i – aerodrom „Morava“ u Lađevcima kraj Kraljeva je otvoren.

Doduše, po treći put. Prvi put stvarno, 1967. i to prvo kao vojni aerodrom, sa idejom da se dopuni i civilnim letovima. Taj deo programa je negde zapeo, ali je aktiviran pre desetak godina, pa je prvi putnički avion sleteo 2011. sa tadašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem jer je upravo tada bio završen glavni terminal, pa je valjalo obeležiti.

U tom, takođe svečanom trenutku, bilo je najavljeno da će već naredne godine pista za veće avione biti završena i da će aerodrom u Lađevcima biti otvoren za civilne letove. Ali, nije. Potom je taj terminal, samo pet godina kasnije, iz nekog razloga rekonstruisan, pa se krajem 2017. najavljivalo da će već od 2018. krenuti prvi letovi.

Ali nisu tada a još uvek ni sada, iako je za ovo poslednje otvaranje bilo angažovano mnogo više autobusa sa pristalicama nego ranije. Jer, još uvek nije rešeno nekoliko „sitnica“, što je inače uobičajeno kada domaća vlast objavi da je neki objekat počeo sa radom pa tim povodom organizuje feštu i govorancije.

Kada je o Lađevcima reč, pista za sada može da primi samo manje, ATR avione, pod uslovom da se letovi ugovore, dok deo koji bi omogućio sletanje boinga nije završen.

Zaposleni, njih 40-ak izabranih bez konkursa iz okolnih mesta, prošli su osnovnu obuku, ali još nemaju licence potrebne za međunarodni saobraćaj.

Aviokompanije još nisu sklopile nijedan ugovor za letove sa te destinacije. Tvrdi se da zainteresovani postoje, ali za letnji red vožnje je kasno a u zimskom periodu, od oktobra zvaničnici se nadaju za sada linijama za Nemačku i Tursku.

Ako se ispuni, moguće je i da će sada zvanično radno vreme sredom od 12 do 14, biti produženo bar za sat. A ako se program rada tog trećeg aerodroma dopuni još i za kargo saobraćaj, možemo da očekujemo još jedno svečano okupljanje zvaničnika i građana. Ta otvaranja za sada nam najbolje i idu.