Umesto da dodatne kamere budu postavljene samo u delu glavnog ulaza, gde se i dogodio incident i koji je jedini do sada bio nepokriven video-nadzorom, rukovodstvo parlamenta krenulo je u nabavku naširoko.

Raspisan je tender za nabavku 111 kamera, od kojih će spolja biti postavljene još 23, koje će pokrivati fasadu, šest kamera će snimati ulaz i prilaze kojima se automobilima može doći skoro do vrata. Dve pokretne i dve fiksne kamere namenjene su da „uhvate“ panoramske snimke okoline, a biće postavljene i dve antivandalske kamere s posebnom zaštitom koje se teško uništavaju. Unutrašnjost parlamenta biće pokrivena sa 76 kamera. Veliko je pitanje gde će te kamere u unutrašnjosti biti postavljene, ako se zna da su već sada svi skupštinski hodnici, sve sale za održavanje sastanaka, restorani i kosovski ulaz pokriveni kamerama. Jedino ostaje da se pod video-nadzor stave prostorije u kojima su poslanički klubovi i možda novinarska soba i informativna služba. Do toga verovatno neće doći, jer teško je poverovati da bi bilo koji poslanički klub, bilo da je reč o opoziciji ili vladajućoj većini dozvolio ozvučenje sopstvenih prostorija i celodnevno posmatranje.

Cilj ovog velikog posla na postavljanju čak 111 kamera, bar kako tvrdi opozicija, jeste nameštanje posla ljudima bliskim vlasti kroz raspisivanje tendera za nabavku i postavljanje video-nadzora. Ko će dobiti taj posao biće poznato do kraja jula. Međutim, nije to izum ove naprednjačke vlasti. I njihovi prethodnici raspisivali su tendere za sve i svašta. Radovi na rekonstrukciji i restauraciji fasade Doma Narodne skupštine u vreme koalicije DS i SPS, državu i sve građane Srbije koštali su oko milion evra i trajali su više od deset meseci. Samo za iznajmljivanje skela parlament je morao da iskešira firmi „Omni stok“ Veselina Sjekloće čak 190.000 evra. A bilo je tu i drugih velikih radova u parlamentu. Najveći radovi zabeleženi su nakon oktobarskih promena kada je zahvaljujući donacijama, a pre svega grčkoj donaciji, rekonstruisana unutrašnjost parlamenta, velika i mala sala. Bilo je tu i servisiranje instalacije centralnog grejanja koje je koštalo 400.000, postavljanje grbova Srbije 500.000 dinara. Limarski radovi na zameni bakra kojim je pokrivena kupola – pet miliona, zamena dva lifta – deset miliona dinara. Urađena je klimatizacija, a prošle godine renovirani su mokri čvorovi u delu zgrade na Trgu Nikole Pašića.

Osim tendera za postavljenje kamera, Skupština je nedavno raspisala i konkurs za digitalizaciju svih televizora u parlamentu koji će tokom leta morati da budu prebačeni na digitalni sistem kako bi i od septembra na njima mogle da se prate sednice parlamenta i ostali programski sadržaji. Kao opravdanje za sve tendere, sve visoke cene i sva prekoračenja u poslu sve vlasti do sada koristile činjenicu da je Dom Narodne skupštine spomenik kulture, istorijski i zaštićeni spomenik, koji iziskuje poseban tretman. Stoga ne treba ni da čudi što isto opravdanje za raspisivanja tendera za nabavku 111 kamera koriste i naprednjaci.