Samo polako 1

Savet ministara Evropske unije u ponedeljak je prvi put za poslednje dve godine raspravljao o Zapadnom Balkanu.

„Prvi put je Zapadni Balkan na dnevnom redu zasedanja ministara inostranih poslova Unije, što je prilično neobično“, izjavio je posle sastanka visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

Od EU, njenih institucija i odnosa među njenim državama članicama haotičniji su valjda samo Zapadni Balkan i njegove zemlje.

Borel je „otkrio“ da se između EU i država našeg regiona, kada je reč o približavanju tih država Uniji ne dešava ništa, što nije ništa novo. Nije mogao ništa da kaže, „u ovom trenutku“, o otvaranju novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom.

Srbija već gotovo godinu i po dana nije otvorila nijedno, što njenu vlast, koja je kao prioritet svih spoljnopolitičkih prioriteta postavila učlanjenje u EU, ne dotiče.

Srbija samo nazaduje ili u boljem slučaju stagnira kada je reč o kriterijumima za članstvo, o čemu svedoče već i inače poslovično uzdržani izveštaji Evropske komisije, da ne govorimo o nalazima međunarodnih nevladinih organizacija.

Afere, korupcija, nesloboda medija, autoritarna unutrašnja politika, nacionalizam došli su uveliko dotle da Brisel ne može da gleda kroz prste. Crna Gora, koja je prednjačila u pristupnim pregovorima, posle promene vlasti prošle godine je u zastoju.

Severna Makedonija je od zimus blokirana od Bugarske, a u Skoplju je vladao optimizam da će se to promeniti posle bugarskih parlamentarnih izbora održanih u aprilu.

Međutim, Bugarska je pred novim vanrednim izborima koji se očekuju na leto. Stav ministara EU, rekao je Borel, bio je da Bugarska i Severna Makedonija moraju same da reše bilateralne sporove. Uniji se nigde ne žuri, ni sa Severnom Makedonijom, niti sa Srbijom i Crnom Gorom, a Kosovo i Bosnu i Hercegovinu ne treba ni pominjati.

Sve drugo što je Borel pričao uopštene su, mnogo puta ponovljene stvari. Ministri „su potvrdili evropsku perspektivu celog Zapadnog Balkana, ali tu se ne radi samo o procesu koji vodi članstvu, već želimo da obezbedimo političko angažovanje s našim partnerima u regionu“. „Moramo uložiti dalje napore da se pokrene zamah.“

„Zapadni Balkan je veliki geopolitički problem, region je deo situacije, deo problema i rešenja“. Sve ovo mogli su reći i zvaničnici Rusije, Kine i Turske. I kao što se nigde ne žuri Uniji, ne žuri se ni političkim elitama, posebno u Srbiji, Crnoj Gori i BiH. Zadovoljne su i treće zemlje sa svojim „malignim uticajima“. Zaista, nema razloga za žurbu, kad je ovako kako je svima lepo.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.