Sloboda RTS-a u bunkeru 1

Radoznali i kritički nastrojeni novinari oterani da rade dokumentarce i emisije iz kulture, u informativnim emisijama „držači mikrofona“ i „čitači saopštenja“, a emisije sa škakljivim sadržajima, koji bi mogli da okrnje blistavu sliku zlatnog doba, skupljaju prašinu u „bunkeru“ i čekaju neko bolje, slobodnije vreme.

Tako danas, ali i godinama unazad, izgleda radna atmosfera u javnom medijskom servisu Srbije.

U poslednje vreme sve je više onih koji iz te kuće odlaze jer više neće da trpe pritiske, cenzuru, prekrajanje autorskih emisija ili njihovo potiskivanje u najmanje gledane termine.

Svedočenja koja je Danas proteklih dana objavljivao, pokazuju da oni novinari koji još imalo drže do profesije i profesionalnosti, a koji su u RTS-u ostali, od informativnog programa beže kao đavo od krsta, jer nisu spremni da kaljaju svoje ime i potpisuju takav program.

Zato nekima od njih i ne smeta što su „sklonjeni“ u skoro pa fiktivnu dokumentarnu redakciju, ili „disidentsku sobu“, da na sigurnoj razdaljini od Drugog dnevnika, kako-tako sačuvaju posao.

Veća je muka kod onih kolega od kojih rukovodstvo zatraži da se informativnom programu priključe, jer malo ko je spreman da u takav „mulj“ zagazi, kako je to slikovito opisala bivša novinarka te kuće Nataša Miljković.

Udarni Drugi dnevnik, sveden je na čitanje saopštenja i agencijskih vesti, bez pravih priloga, otvaranja tema, drugačijeg mišljenja.

Tu se neće čuti ni za Jovanjicu, ni za Krušik, ni za Savamalu, ni za Jutku i Palmu, ni za druge afere koje dokazuju ogrezlost pripadnika vlasti i vladajuće stranke u kriminalu i korupciji. Ali ni za opoziciju, ma ko ona bila.

Prema poslednjem objavljenom monitoringu Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), u vestima televizija sa nacionalnom frekvencijom, u protekla četiri i po meseca o Aleksandru Vučiću se pričalo čitav 41 sat, više nego o svim ministarstvima, ministrima i premijerki Brnabić u zbiru, a isti trend važi i za RTS. Očekivano, o prvom čoveku države izveštavalo se neumesno pozitivno, pa se takav medijski tretman može samo nazvati propagandom.

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević, međutim, u maratonskoj prepirci sa Danasom tvrdi da javni servis radi nikada bolje i nikada objektivnije, a da vreme u informativnim emisijama dobija svako po zasluzi, parlamentarnoj zastupljenosti i aktuelnosti. Zato ga je lagano sačekao i drugi mandat.

Uz čvrstu kontrolu RTS, i kroz podršku privatnih televizija i tabloida, aktuelna vlast konstruisala je dobitni mehanizam.

Ogroman deo glasačkog tela tek će da sluša, čita i gleda samo ono što vlast želi da se zna, paralelnu realnost pažljivo skrojenu za gladne oči naroda do guše u Zlatnom dobu.

U takvoj atmosferi, nikakva priča o fer izbornim uslovima i pregovorima o njima, nema nimalo smisla.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Sloboda RTS-a u bunkeru”

  1. Ovakvo pisanje ne pije vodu,jer je RTS najgledanija televizija. Odbegli novinari su najverovatnije otisli zbog vece plate, ali novim kucama nisu povecali gledanost.

    • Ti je možda gledaš, ali ja iz principa i zbog svog mentalnog zdravlja nisam gledao rts već pet-šest godina. O pinku i hepiju, barjaktarima odvratnosti, vulgarnosti i bezočnog laganja i pljuvanja ljudi ne bih da trošim reči.

  2. Bogu hvala da su Nataša i Rada otišle. Natašina kreativnost je očajna, a Radina brbljivost nepodnošljiva. A ko je to dobar novinar u Danasu?

  3. I ne amo to , tamo se guši i ukupna pozitivna atmosfera unutar RTSa, uvezuje se uprava RTSa, sa spoljnom produkcijom radi izvlačenja para..Predstavlja se RTS kao nesposoban da radi samostalno , i kao da ne može ni organizaciono, tehnički i idejno da uradi bilo šta..Uostalom ,njemu je obaveza baš i to da stvara , i informativno, i umetnički i kulturno, jednu normalnu sredinu umnog, i naučnog okruženja naše zemlje,i našeg načina razmišljanja…vaspitanje, kulture…Zato se i traži da 70 posto programa bude njegova sopstvena proizvodnja,,,A ne da se iznutra ruše medjuljudski odnosi..Da nema Upravnog odbora , kojem je istekao mandat, a REM i sam ne zna šta radi I onda direktor koristi gužvu, zar ne..

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.