E neka“, ovako nekako je izgledao „misaoni“ tok prosečnog srpskog glasača na pročitanu izjavu premijerke Ane Brnabić datu uoči posete predsednika Haškog tribunala Karmela Ađijusa. „Ne mislim da je Haški tribunal ispunio svoju svrhu i doprineo pomirenju u regionu, naprotiv, vidim da je doprineo daljem zaoštravanju odnosa“, kazala je premijerka, dodajući da je „Srbija najgore prošla na suđenjima u Haškom tribunalu“.

Šta je dovelo do ovako oštre reakcije? Da li je premijerku godinama unazad toliko bolela nepravda koju mrski Zapad kroz Tribunal osvetoljubivo sprovodi nad Srbima da je samo vrebala priliku da olakša dušu? Moguće je i to, kako onda objasniti da se premijerka u formativnim godinama baš tamo uputila da bi pokupila diplome na prestižnim univerzitetima. I Rusija ima ugledne fakultete. Pre će biti da se radi o nečemu drugom.

Haški tribunal, barem u obliku na koji smo navikli, završava svoju misiju. Ostalo je da se izrekne još nekoliko, doduše vrlo značajnih presuda i kraj. Onoliko koliko je moglo (a svakako je moglo i više i bolje) ovaj sud je uradio. Neki ljudi koji su počinili nezamislive zločine prema pripadnicima drugih nacija su kažnjeni, a sasvim sigurno ne bi bili u suprotnom.

Međunarodna zajednica (taj mrski Zapad) je to pre nekoliko godina shvatila. Onoga trenutka kada se u Sheveningenu našao Ratko Mladić, pitanje ratne odgovornosti je štiklirano. Prešlo se na drugu temu – Kosovo. A Hag je ostao bez zuba. Niko u Briselu, Berlinu ili Vašingtonu neće podići obrvu zbog odbijanja Srbije da izruči dvoje radikala. Dočekali smo da saradnja Srbije sa Tribunalom i za njih postane „deveta rupa na svirali“.

U tom kontekstu, izjave Ane Brnabić možemo da gledamo kao udaranje praznog džaka. Zna ona da se ovakvi ispadi tolerišu, dok god smo kooperativni tamo gde je Zapadu bitno. Ništa je ne košta, a podiže joj rejting među konzervativnim delom biračkog tela koje i dalje sa podozrenjem gleda na nju. A košta li nas ova suptilna rehabilitacija ratnih zločinaca?