Udvaranje Trampu 1

Majkl Karpenter, bivši savetnik Trampovog rivala DŽozefa Bajdena, ocenio je putem Tvitera da Dačić „planira da se meša u američku spoljnu politiku“, na šta je šef srpske diplomatije uzvratio opaskom: „A kad Jevreju glasaju za Trampa, to nije mešanje, ili kad Albanci glasaju za Klintonove? Ne govorim ja o Srbiji kao državi, govorim o državljanima SAD našeg porekla… U Americi tako stvari funkcionišu“…

Politička naklonost koju Dačić otvoreno izražava Trampu i njegovoj administraciji nije uobičajena u diplomatskoj praksi, i motivisana je, pre svega, nadama zvaničnog Beograda da će republikanci imati „više sluha“ za pozicije Srbije u nastavku rešavanja kosovskog pitanja od demokrata, poznatih po izuzetno bliskim vezama sa kosovskim Albancima. Prema toj logici, predsednik SAD i njegovi saradnici podržaće rešenje koje bi podrazumevalo „teritorijalne korekcije“, odnosno podelu Kosova, za razliku od Nemačke, čiji stav je da „nema prekrajanja granica na Balkanu“.

S druge strane, treba imati na umu široko rasprostranjeno gledište da Tramp nije „dovoljno upoznat“ sa situacijom u ovom regionu, uključujući normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, kao i da su demokrate i dalje uticajne, o čemu govori podatak da imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa.

Ostaje pitanje i zašto srpske vlasti nisu u protekle tri godine uspostavile direktnu komunikaciju sa Trampom i njegovim timom, dok je Priština aktivno održavala veze pojedinim sa kongresmenima, koji neumorno lobiraju za interese kosovskih Albanaca. Između ostalog, američki predsednik nije posetio Beograd, iako ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u više navrata javno pozvao da to učini, što pokazuje da se naša država ne nalazi visoko na listi prioriteta spoljne politike SAD.

Dok diplomatija, predvođena ministrom Dačićem, pokušava da osnaži saradnju sa Belom kućom, ne odustaje ni od „negovanja“ prijateljskih odnosa sa Rusijom, na koju ni Donald Tramp ni republikanci u celosti ne gledaju blagonaklono. Podsetimo, kandidat za novog američkog ambasadora u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da Rusija „ima maligni uticaj“. Stoga, nije zahvalno davati prognoze u kolikoj meri će Srbija, koja nastavlja da „sedi na dve stolice“, uspeti da ostvari svoje interese kada je o Kosovu reč.