Zamka srednje razvijenosti 1

To su radna mesta za 15.800 ljudi, pokazuju podaci iz izveštaja Svetske banke o tržištu rada na Zapadnom Balkanu u 2019. U 12 meseci pre toga (od juna. 2016. do juna 2017.) otvoreno je čak 119.400 radnih mesta. Ono što čudi je da je privredni rast Srbije u 2018. bio 4,3 odsto, a u 2017. svega 1,9 odsto. Kako je moguće da se sa većim rastom privrede smanjuje broj novostvorenih poslova i to drastično? Ekonomisti Svetske banke i Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije koji su radili na istraživanju nemaju uverljiv odgovor, jedino ukazujući da je došlo do rasta produktivnosti, što bi značilo da angažovanje tehnologija smanjuje potrebu za ljudima.

Ovo je podjednako uverljivo kao i onomad, pre sedam, osam godina kada smo imali recesiju ili skroman privredni rast, a eksploziju zapošljavanja, pa je ispalo da Srbija ima spektakularan pad produktivnosti. Elem ovo će verovatno neko vreme ostati još jedna misterija statistike rada i zapošljavanja mada se rasprave oko prethodne još nisu završile, ali zanimljiva je izjava predstavnice Bečkog instituta prilikom predstavljanja izveštaja da je prema njihovim kalkulacijama potreban privredni rast od najmanje četiri odsto da bi došlo do značajnijeg otvaranja radnih mesta. U poslednjih deset godina Srbija je samo jednom imala toliki rast ekonomske aktivnosti i to prošle godine (4,3 odsto) i na krilima loše poljoprivredne godine iz 2017. Već za 2019. država planira 3,5 odsto, a ekonomisti su prilično skeptični da će se to i ostvariti , mada ako se po jutru dan poznaje cela industrija je u problemu pošto je zabeležila međugodišnji pad u januaru od 5,5 odsto.

I tako imali smo jednu godinu privrednog rasta, jedan kratak period pristojnog rasta zaposlenosti i izgleda da se već vraćamo u kolotečinu najsiromašnijeg regiona u Evropi. U ekonomskoj teoriji postoji pojam zamke srednje razvijenosti. U tom slučaju zemlja dostigne određeni dohodak, određeni, ne preveliki nivo plata, ekonomiju zasnovanu na jeftinim i zastarelim tehnologijama i investicijama koje privlači jeftina radna snaga. Grandiozan poduhvat je iskakanje iz te zamke i to posebno u uslovima kada iz zemlje na veliko odlaze visokoobrazovani i kvalifikovani. Srećom imamo političku elitu koja ima plan. Ili ne?