(Zlo)upotreba dece 1

Vest da će hor nastupiti na stranačkom skupu naišla je na protivljenje roditelja i javnosti, ali, po svoj prilici i đaka, pa se od (zlo)upotrebe đaka u svrhu promocije vladajuće stranke odustalo.

A vest da će hor pevati „naprednjacima“ potvrdio je medijima niko drugi do direktor gimnazije Radivoje Stojković, rekavši da se radi o „redovnom komercijalnom nastupu koji će SNS platiti“, te da to neće biti prvi put da gimnazijski hor peva na mitingu neke stranke. „Direktor sam od 90-ih i za sve ove godine hor je pevao raznim strankama, i socijalistima i Novoj Srbiji i naprednjacima i drugima, gde god su nas zvali. Tako smo odlučili i nikog nismo odbili i to je način da se finansiraju troškovi hora. Deci je rečeno da imaju nastup na Spensu i da ko želi može da odbije da ide i niko neće imati problem zbog toga, niko nije uslovljen.“

Sve to ipak nije bilo dovoljno ubedljivo za Gradski odbor SNS koji je u jeku te afere, ne trepnuvši saopštio da „SNS nikada nije i neće zloupotrebljavati decu u političke svrhe“. U laži su kratke noge, kaže narodna izreka na koju se naprednjaci ne osvrću kad im ne odgovara. A istina je da je gimnazijski hor nastupio na mitingu SNS u Novom Sadu 2015. godine, kada je to oštro osudila građanska javnost, opozicija, kao i tadašnja pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih i pojedine nevladine organizacije ocenivši da se radi o zloupotrebi dece u političke svrhe.

A što se tiče zloupotrebe dece, naprednjaci bi trebalo da odgovore na šta je ličilo nastup njihovog vođe Aleksandra Vučića i nagovaranje dvojice dečaka u selu u okolini Kuršumlije da piju rakiju. Sve to je uživo prenosila tabloidna TV „Pink“, pa ne može da se demantuje. Nažalost, na to nisu reagovali oni koji su za to zaduženi. A Vučić je još jednom pokazao da je iznad zakona.

Ne bi se na proteste u javnosti ni sada obazirali u SNS, ali su ih na odustajanje od tog nauma primorali sami đaci. Većina njih je, naime, otkazala učešće pravdajući se bolešću ili iznenadnim obavezama. Pretila je opasnost da Vučiću i družini peva tek nekoliko đaka, a onda bi svi saznali šta se dogodilo i bio bi to veliki šamar za SNS. Đaci su ipak uspešno položili ispit građanske hrabrosti i autoritarnom vođi rekli NE.