Vrh maskarada 1

Ali je svejedno bilo zanimljivo posmatrati kako će razne državne institucije da objasne javnosti to što ne rade svoj posao.

Tako je Ministarstvo građevinarstva utvrdilo da je kafana anonimne Snežane Mitković iz Smedereva poprilično premašila dozvoljene gabarite, od 150 kvadrata montažnih dospela do čvrsto zidane trospratnice sedam puta veće površine, pa je zaključeno da se takav objekat ne može ozakoniti i doneto je konačno rešenje o rušenju. Gospođa Mitković se nije primila na tu državnu meru, pa se vruć krompir vratio u nadležnost Zoraninog ministarstva. Kao da ona nema dovoljno nesuglasica sa nekima iz Vlade.

U međuvremenu je u tom zdanju izvesna Sonja Miljković otvorila kafanu, koja radi već osam meseci jer je turistička inspekcija utvrdila da su toaleti čisti a struktura osoblja odgovara standardima. Ne zna se da li su druge inspekcije utvrđivale ima li objekat upotrebnu dozvolu, da li su ispunjeni uslovi protivpožarne zaštite, kako je priključena voda, struja i druga infrastruktura. Oko tog nadzora napravljen je zid ćutanja. Kao što se uporno od javnosti krije i ko je pravi vlasnik.

Oni koji to treba da znaju – znaju.

Jer zašto bi nekom anonimusu Skijališta Srbije dala struju i vodu i čak račune plaćali umesto njega. Zašto Elektrodistribucija nije „isekla“ dovod kada je i iz medija, ako već nema uvid u stanje na terenu, moglo da se zaključi kako je priključak divlji i da se energija preprodaje. Zato što za njih nije reč o anonimusu. Znaju. Kao i policija, koja je samo ovoga puta zatražila od Ministarstva da prvo pokuša bez asistencije da ruši, pa ako im ne uspe, da se tek onda obrate MUP-u. Pre toga, mogli su da pomažu inspektorima kada ruše ili privatnim izvršiteljima kad iseljavaju porodice koje nemaju kud.

Baš bi sada bilo zanimljivo videti nekog inspektora koji bi nakon svega došao na Pančićev vrh u pratnji mašina. Da li bi i njemu, kao pre dva dana novinarima, nabildovani, ošišani momci tvrdili kako je to vojni objekat? Samo je maskiran u kafanu, da zbuni KFOR koji je na nekih 800 metara vazdušne linije dole, na Kosmetu. I da su oni tu samo zbog kolorita, glume goste ali zapravo brane kafanu – pardon, osmatračnicu i državu na toj isturenoj koti. I zašto njima niko nije rekao da ne treba da nose obeležja SNS-a? Maskarada bi za neuke možda bila ubedljivija.