Amerika uvela nove sankcije Rusiji, proterala ruske diplomate 1 Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Administracija predsednika Džozefa Bajdena u četvrtak je objavila odluku o proterivanju 10 ruskih diplomata i uvođenju sankcija protiv desetina pojedinaca i kompanija zbog mešanja Kremlja u američke predsedničke izbore prošle godine i hakerskih napada na federalne agencije.

Sankcije će takođe uticati na sposobnost Moskve da se zadužuje, zabranom američkim finansijskim insitucijama da kupuju ruske obveznice direktno od ruskih institucija, javlja Glas Amerike.

Reč je o prvim merama protiv Moskve zbog napada na softver kompanije „Solar Vinds“ koji je omogućio hakerima da pristupe hiljadama kompanija i vladinih agencija koje taj softver koriste. Američki zvaničnici veruju da je cilj bio da se prikupe vladine poverljive informacije.

Agencija za sajber-bezbednost i infrastrukturu saopštila je da blisko sarađuje sa partnerskim agencijama u vezi sa nedavno otkrivenim aktivnostima u vezi sa mrežama američke Vlade.

Bela kuća je saopštila da je ruska Spoljna obaveštajna služba (SVR) odgovorna za hakerski napad koji je ugrozio devet američkih federalnih agencija i stotine hiljada kompanija u privatnom sektoru.

Osim hakerskih napada, američki zvaničnici su prošlog meseca optužili ruskog predsednika Vladimira Putina da je odobrio operaciju čiji cilj je bio da se pomogne Donaldu Trampu da bude ponovo izabran za predsednika, mada nema dokaza da je Rusija ili bilo ko drugi promenio glasačke listiće ili krivotvorio ishod.

Mere, koje su najavljene u četvrtak, obuhvataju uvođenje sankcija protiv šest ruskih kompanija koje podržavaju sajber aktivnosti zemlje, kao i protiv 32 pojedinca i etinteta koji su optuženi za mešanje u prošlogodišnje američke predsedničke izbore, uključujući i širenje dezinformacija.

Kaznene mere uvedene su i protiv osam pojedinaca i entiteta povezanih sa ruskom okupacijom Krima.

Bela kuća je saopštila da su među 10 diplomata, za koje je doneta odluka o proterivanju, predstavnici ruskih obaveštajnih službi.

Očekuju se i ostale mere, mada je malo verovatno da će ih administracija javno saopštiti.

“Cilj ovih akcija je da Rusija odgovara za svoje bezobzirne akcije. Delovaćemo odlučno u odgovoru na ruske akcije koje nanose štetu nama ili našim saveznicima i partnerima“, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Dodao je međutim da će Sjedinjene Države „gde je to moguće, tražiti prilike za saradnju sa Rusijom, sa ciljem da se izgrade stabilniji i predvidljiviji izbori usklađeni sa američkim interesima“.

Bela kuća je takođe navela da Bajden koristi diplomatske, vojne i obaveštajne kanale da odgovori na izveštaje da je Rusija podsticala Talibane da napadaju američke i savezničke trupe u Avganistanu, zasnovane na „najboljim procenama“ obaveštajne zajednice.

Izveštaji su objavljeni prošle godine, a Trampova administracija je bila kritikovana zato što o tom pitanju nije direktno razgovarala sa Rusijom. Bela kuća nije zvanično potvdila te izveštaje.

„Bezbednost i dobrobit američkog vojnog osoblja, i naših saveznika i partnera su apsolutni prioritet Sjedinjenih Država“, saopšteno je iz Bele kuće.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je će uskoro odgovoriti na američke sankcije i da je američki ambasador u Rusiji Džon Saliven pozvan na „teške razgovore“.

„Takvo agresivno ponašanje će bez sumnje dobiti odlučan odgovor. ​Vašington bi trebalo da shvati da će neko morati da plati cenu degradacije bilateralnih odnosa“, poručila je portparolka ministarstva Marija Zaharova i dodala da će „za to u potpunosti biti odgovorne Sjedinjene Države“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Amerika uvela nove sankcije Rusiji, proterala ruske diplomate”

  1. Право сваке земље јесте да сарађује или одбије сарадњу како економску тако и сваку другу са било којом другом земљом света.

  2. Sada će da lete Amerikanci iz Rusije i polako nema ni ambasada ni veza dok ne izbije rat. Amerika i NATO nemaju želju za mir u svetu već samo svoju dominaciju radi krađa resursa tuđih zemalja i parama za lična bogatstva. E pa mislim da će biti na delu ona stara poslovica. Ko drugom jamu kopa sam u nju upadne.

  3. Prvo primedba; Hoćete li i matični broj građana za komentar?
    Sada Komentar: Izgleda da su prošla ona lepa vremena kada su svet Amerika i Rusija častili predivnim umetničkim ostvarenjima npr.u kinematografiji ili književnosti. Idealista kao ja bi želeli da to bude glavni cilj modernih velesila a ne samo profit profit a ko ne dopusti rat i pustođenje. Kada se američka ambasada obrati sa lepim istorijskim potsećanjima na velikane obe nacije i to na polju nauke i napretka to je lepo pa nekako čovek i zaboravi noviju istoriju . Zašto ne pokušaju te velesile međusobno to isto i da se oslone na stvari koje ih povezuju a ne razdvajaju . Razočaran sam međusobnim odnosom velikih sila koji potiču međusobnu mržnju kod svojih građana a sve navodno zbog građana. Zašto bi američkom građaninu bio pretnja rus sa kavkaza i obrnuto . Političari i državna administracija uz medije su pošast modernog doba . Da i mediji jer ne postoji ni jedan u celom svetu koji ne radi za naručitelja informacije kao normalno i sve administracije kojima bi naručitelj trebao biti svaki građanin a ne neke kompanije i fondovi .

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.