Bakić, Đilas, Lutovac, Gajić, Marković i Veselinović na tribini "Kako do pobede" 1Foto: Novi Optimizam

Sa idejom da nastavi seriju tribina sa predstavnicima političkih stranaka, saveza, pokreta, lokalnih inicijativa, i podstaknemo otvoreni razgovor o najvažnijim aktuelnim pitanjima koja interesuju javnost, udruženje „Novi Optimizam“, zajedno sa Društvenim centrom NNK i pokretom „Čuvari vatre“ organizuje tribinu pod nazivom „Kako do pobede- možemo (li) zajedno?!“.

Tribina će biti održana u petak  sa početkom u 19.30 časova na Brodu Društvenog centra NNK, koji je usidren na Keju ispod mosta „Gazela“ sa novobeogradske strane.

Bakić, Đilas, Lutovac, Gajić, Marković i Veselinović na tribini "Kako do pobede" 2
Foto: Novi Optimizam

Cilj ovog i sličnih okupljanja u narednom periodu je da lideri relevantnih političkih organizacija, koji se bore protiv autokratske vlasti, o svojim međusobnim razlikama i drugačijim strateškim pristupima govore otvoreno i pred javnošću- zainteresovanim građanima, aktivistima, medijima, intelektualcima. Organizatori veruju da se kreiranjem prostora za dijalog daje doprinos, jer se samo kroz dijalog razlike mogu smanjiti do te mere da se omogući zajednički nastup u borbi protiv zla sa kojim se suočavamo. To zlo se ogleda, kako u zloupotrebi vlasti i kršenju elementarnih prava, tako i u sve većoj društvenoj nepravdi i eksploataciji.

Bakić, Đilas, Lutovac, Gajić, Marković i Veselinović na tribini "Kako do pobede" 3
Foto: Brod NNK

Neka od pitanja koja će biti postavljena tiču se dosadašnjih pregovora vlasti i opozicije, ne samo u pogledu rezultata nego i transparentnosti. Na koji način se dalje suprotstaviti – bojkotom, izlaskom na izbore ili nekom trećom taktikom? Da li je moguće uspostaviti fer izborne uslove u kratkom roku od samo nekoliko meseci? Može li se očekivati da suštinski pomak u slobodi medija i institucija načine oni koji baziraju svoju moć upravo na apsolutnoj kontroli istih?

Bakić, Đilas, Lutovac, Gajić, Marković i Veselinović na tribini "Kako do pobede" 4
Foto: Novi Optimizam

Posebna pažnja biće posvećena fenomenu građanske neposlušnosti, o kojoj je dosta bilo reči u javnom diskursu poslednjih nedelja. Ambicija je da se učesnici podrobnije pozabave tom temom i saznaju da li bi, kada, te na koji način, koji od opozicionih političkih aktera pristupio ovakvim merama, kao i to da li postoje konkretni planovi reakcije vlasti na pomenute korake. Takođe, organizatori žele da pruže priliku za osvrt na neke od dosadašnjih pokušaja primene ovog načina političke borbe, kao i komparativnu analizu stepena uspešnosti takvih akcija u zemlji i svetu.

Usled potrebe za širokim okupljanjem u zajednički front za borbu protiv diktature, sa ovog mesta biće poslata poruka solidarnosti sa svima koji su u ovom trenutku prognani jer drugačije misle i slobodno govore, stvaraju i izveštavaju.

„Danas nam je potrebna Solidarnost za sve! – aktiviste, slobodne medije, opozicione aktere, umetnike, radnike i sve druge ugrožene borce za slobodu. Od učesnika ćemo takođe tražiti konkretne odgovore na probleme sa kojima se suočavaju građani u većim ili manjim borbama u Srbiji, kao što su borba protiv izgradnje mini hidroelektrana, suprotstavljanje javnim izvršiteljima ili brojni primeri kršenja radnih prava“, navodi se u saopštenju Novog Optimizma.

Na tribini će učestvovati sociolog i član pokreta „Samoodbrana“ Jovo Bakić, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokraske stranke Zoran Lutovac, šef Pravnog saveta Narodne stranke Vladimir Gajić, aktivista pokreta „1 od 5 miliona“ Srđan Marković i aktivista pokreta „Ne davimo Beograd“ Dobrica Veselinović. Tribinu će moderirati novinar PG „Mreža“ Vladimir Milić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

14 reagovanja na “Bakić, Đilas, Lutovac, Gajić, Marković i Veselinović na tribini „Kako do pobede“”

 1. pročitah danas naslov
  u srbiji svakih 17 sati se desi samoubistvo!?
  znači zato nemamo radnika
  te ih moramo uvoziti?
  zato požurite sa tom po bedom
  jer nas neće ostati ni za šta
  ni da navijamo za AV i njegovo zlatno doba…..

  • Za početak izađite na izbore i ne krijte se iza onih 40% stalnih apstinenata. No vama se na izbore ne ide jer znate šta vas čeka. Bojkotom pokušavate da „umrtvite“ glasačko telo SNS-a i one koji su još neopredeljeni ali malo ste se zeznuli, izaći će nas više no ikada.

   • Pa ako znaš sta nas čeka onda tebi svejedno da li izlazimo ili ne. Čemu cimanje i praćakanje?

   • Na kraju, zašto da ne. Ako vaših jedva 25% može na zadnjih par izbora da se krije iza “ 55% biračkog tela“ zašto mi ne bi jednom bili zajedno sa onima koji stalno bojkotuju ovaj diktatorski ‘sistem’

 2. Одређени број чланова СНС-а већ је добио усмене директиве да гласа за оне опозиционе странке које не буду бојкотовале изборе. Тако ће им бити омогућен прелазак цензуса, а власт ће имати обезбеђен легитимитет. Што би рекао Александар На Води, први пут ће у историји Србије, на изборима, власт давати гласове сопственој опозицији.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.