Bakić, Đilas, Lutovac, Gajić, Marković i Veselinović na tribini "Kako do pobede" 1Foto: Novi Optimizam

Sa idejom da nastavi seriju tribina sa predstavnicima političkih stranaka, saveza, pokreta, lokalnih inicijativa, i podstaknemo otvoreni razgovor o najvažnijim aktuelnim pitanjima koja interesuju javnost, udruženje „Novi Optimizam“, zajedno sa Društvenim centrom NNK i pokretom „Čuvari vatre“ organizuje tribinu pod nazivom „Kako do pobede- možemo (li) zajedno?!“.

Tribina će biti održana u petak  sa početkom u 19.30 časova na Brodu Društvenog centra NNK, koji je usidren na Keju ispod mosta „Gazela“ sa novobeogradske strane.

Bakić, Đilas, Lutovac, Gajić, Marković i Veselinović na tribini "Kako do pobede" 2
Foto: Novi Optimizam

Cilj ovog i sličnih okupljanja u narednom periodu je da lideri relevantnih političkih organizacija, koji se bore protiv autokratske vlasti, o svojim međusobnim razlikama i drugačijim strateškim pristupima govore otvoreno i pred javnošću- zainteresovanim građanima, aktivistima, medijima, intelektualcima. Organizatori veruju da se kreiranjem prostora za dijalog daje doprinos, jer se samo kroz dijalog razlike mogu smanjiti do te mere da se omogući zajednički nastup u borbi protiv zla sa kojim se suočavamo. To zlo se ogleda, kako u zloupotrebi vlasti i kršenju elementarnih prava, tako i u sve većoj društvenoj nepravdi i eksploataciji.

Bakić, Đilas, Lutovac, Gajić, Marković i Veselinović na tribini "Kako do pobede" 3
Foto: Brod NNK

Neka od pitanja koja će biti postavljena tiču se dosadašnjih pregovora vlasti i opozicije, ne samo u pogledu rezultata nego i transparentnosti. Na koji način se dalje suprotstaviti – bojkotom, izlaskom na izbore ili nekom trećom taktikom? Da li je moguće uspostaviti fer izborne uslove u kratkom roku od samo nekoliko meseci? Može li se očekivati da suštinski pomak u slobodi medija i institucija načine oni koji baziraju svoju moć upravo na apsolutnoj kontroli istih?

Bakić, Đilas, Lutovac, Gajić, Marković i Veselinović na tribini "Kako do pobede" 4
Foto: Novi Optimizam

Posebna pažnja biće posvećena fenomenu građanske neposlušnosti, o kojoj je dosta bilo reči u javnom diskursu poslednjih nedelja. Ambicija je da se učesnici podrobnije pozabave tom temom i saznaju da li bi, kada, te na koji način, koji od opozicionih političkih aktera pristupio ovakvim merama, kao i to da li postoje konkretni planovi reakcije vlasti na pomenute korake. Takođe, organizatori žele da pruže priliku za osvrt na neke od dosadašnjih pokušaja primene ovog načina političke borbe, kao i komparativnu analizu stepena uspešnosti takvih akcija u zemlji i svetu.

Usled potrebe za širokim okupljanjem u zajednički front za borbu protiv diktature, sa ovog mesta biće poslata poruka solidarnosti sa svima koji su u ovom trenutku prognani jer drugačije misle i slobodno govore, stvaraju i izveštavaju.

„Danas nam je potrebna Solidarnost za sve! – aktiviste, slobodne medije, opozicione aktere, umetnike, radnike i sve druge ugrožene borce za slobodu. Od učesnika ćemo takođe tražiti konkretne odgovore na probleme sa kojima se suočavaju građani u većim ili manjim borbama u Srbiji, kao što su borba protiv izgradnje mini hidroelektrana, suprotstavljanje javnim izvršiteljima ili brojni primeri kršenja radnih prava“, navodi se u saopštenju Novog Optimizma.

Na tribini će učestvovati sociolog i član pokreta „Samoodbrana“ Jovo Bakić, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokraske stranke Zoran Lutovac, šef Pravnog saveta Narodne stranke Vladimir Gajić, aktivista pokreta „1 od 5 miliona“ Srđan Marković i aktivista pokreta „Ne davimo Beograd“ Dobrica Veselinović. Tribinu će moderirati novinar PG „Mreža“ Vladimir Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.