Dragana Boljević Foto: Medija centar

Ona je kazala da je mišljenje Venecijanske komisije „veoma kritično“.

Prenoseći utiske članova komisije sa kojima su predstavnici stručne javnosti u Srbiji bili u kontaktu, Dragana Boljević je za Glas Amerike rekla da je na sednici Venecijanske komisije „bilo vrlo neprijatno“ i da je komisija ipak „malo ublažila na kraju svoj stav o nacrtu amandmana“.

„Nije tačno da ima samo šest preporuka. Ima ih mnogo više. Oni samo nisu hteli da navedu sve što su rekli, odnosno da ne stoji izričito u tom tekstu da sve mora ponovo da se piše“, rekla je Dragana Boljević.

Prema njenim rečima, s obzirom na sugestije i zapažanja Venecijanske komisije, tekst zaista mora ili da se izmeni, čak i u onim delovima koji je načelno prihvatljivi za Venecijansku komisiju, ili da se u potpunosti određene stvari izbrišu, ili da se piše novi tekst.

„Izričito kažu da postoje u Ustavu neke stvari koje nisu navedene, a morale bi da budu navedene, ili da su u Ustavu navedene neke stvari koje nisu ustavna materija i koje ne treba da stoje u Ustavu“, rekla je Dragana Boljević i najavila da će Društvo sudija Srbije narednih dana istupiti i sa zvaničnim stavom.

Ona je prenela i stav Venecijanske komisije da je inače do sada čitav proces bio vrlo opterećen lošom atmosferom i da se u budućnosti mora otvoriti konstruktivna javna rasprava.

Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić ocenio je da bi posle mišljenja Komisije bilo kakvo slanje amandmana u dalju proceduru bez formiranja ozbiljne radne grupe, novog teksta i suštinske javne rasprave, predstavljalo „neprihvatljivu neozbiljnost onoga ko se za takav pristup odluči“.

On je na svom tviter nalogu napisao da je sve ono na šta je struka mesecima ukazivala, trpeći uvrede, sumnjičenja, ponekad i pretnje, sada stiglo od Venecijanske komisije.