Foto: EPA / ROBIN UTRECHT

Ovo je rezultat koji je teško razumeti i verovatno će potkopati poverenje žrtava i javnosti u Ministarstvo pravde i pravosudni sistem BiH, ocenio je Bramerc u dopisu.

On je podsetio Grubešu na presudu koju je Apelaciono veće Suda BiH donelo protiv Radića i posledice Rešenja koje je ministar pravde BiH potpisao.

Bramerc je od Grubeše zatražio dodatne informacije koje će uneti u izveštaj koji će podneti Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Bramerc pita da li je Ministarstvo pravde BiH, Ministarstvo pravosuđa Hrvatske unapred obavestilo da se kazna Radiću može ili da će biti smanjena nakon transfera i da li je ministarstvo u Sarajevu tražilo i dobilo uveravanja da će Hrvatska kaznu izvršiti onako kako je presudilo Apelaciono veće Suda BiH.

Takođe pita da li će ministar pravde BiH zatražiti od Hrvatske da vrati Radića u BiH da se presuda koju je izreklo Apelaciono veće Suda BiH može u potpunosti izvršiti.

Ministar prevde BiH u odgovoru Bramercu kaže da se saradnja država u ovoj oblasti prvenstveno bazira na poverenju jedne države u pravosudni sistam druge države.

Od mene se, kao ministra pravde BiH, traži se zalaganje za unapređenje međunarodne krivično pravne pomoći s državama regije, a istovremeno smo svesni različite kaznene politike u tim državama, pa čak i različitih gledišta tih država na karakter rata u Bosni i Hercegovini, ističe Grubeša.

On je istakao da je teško naći balans između tih zahteva i situacije u stvarnosti.

Kao što nisam ovlašten da utičem na presude sudova u BiH u ovim postupcima, isto tako ne mogu uticati na presude sudova drugih država, kaže ministar pravde BiH i zaključio da je neosnovano ocenjivati uticaj njegove odluke na poverenje javnosti u pravosuđe i u Ministarstvo pravde BiH.

„Određivanjem kazne nije moguće izvršiti reparaciju žrtvama, kako u našem zakonodavstvu ne postoji doživotni zatvor, svaki počinilac kaznenih dela u mora izaći na slobodu u jednom trenutku. To je činjenica“, kaže Grubeša.

U konkretnom slučaju, Radiće je osuđen na 21 godinu zatvora od čega je već pola odslužio. Bojim se da je nemoguće zadovoljiti žrtve krivičnih dela i da nam to ne može biti vodilja u postupanju u predmetima ratnih zločina, piše Grubeša.

On u dopisu navodi da su žrtve nezadovoljne presudom Haškog tribunala u predmetu Biljane Plavšić koja je osuđena na 11 godina zatvora, a puštena nakon šest godina.

Cenim da su žrtve nezadovoljne i presudom u predmetu Vojislav Šešelj i postupanjem suda u tom predmetu, ili u predmetu bosanskog Hrvata Ante Furundžije, koji je pušten na slobodu posle izdržane dve trećine kazne po istom pravnom osnovu kao i Biljana Plavšić.

U slučaju Radić digla se prašina kao da je pravosuđe Hrvatske anuliralo presudu Suda BiH i oslobodilo ga, kaže Grubeša.

„Bojim se da Vam ne mogu dati odgovor na postavljena pitanja u formi u kojoj ste to tražili od mene, uz puno poštovanja prema Vama i Vašoj funkciji, ne zato što je išta sporno u mom postupanju već upravo zato što nije“, napisao je Grubeša u dopisu Bramercu.