Foto: Nemanja Ilić

On je učestvovao na skupu Svetskog ekonomskog foruma „Strateški dijalog za Zapadni Balkan“.

„Privredni rast i nova radna mesta ne dolaze sama po sebi. Da bi iskoristili prednosti proširenja, u regionu treba da podstičemo ulaganja, međusobnu trgovinu i povezivanje ekonomija, kao deo procesa pristupanju Uniji “ , rekao je Čadež, navodi se u saopštenju.

Zajednička ključna poruka Evrokomora i KIF ZB6, kako je istakao Čadež, jeste da je potrebno da se Zapadni Balkan u što većoj meri tretira kao deo EU, a ne partner ili pridruženi član.

“Da bismo iskoristili potencijal moramo da počnemo da razmišljamo kako da harmonizaciju propisa i politika sa EU stavimo u službu otklanjanja barijera za trgovinu i investicije između današnje EU i Zapadnog Balkana kao dela buduće EU. To je najbolji način da promovišemo uključivanje naših preduzeća u evropske lance vrednosti. A to je ekonomska suština integracije“, ukazao je predsednik Komore, saopšteno je.

Čadež je poručio da privredu treba više uključiti u proces proširenja, kako bi lakše identifikovali gde su problemi i mogućnosti, koje možemo zajedno rešiti.

Na skupu Svetskog ekonomskog foruma u Sofiji, koji je organizovan u okviru Samita o Zapadnom Balkanu, učestvovala je  premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednik Svetskog ekonomskog foruma Borge Brende, visoka zvaničnici EU i regiona, predstavnici međunarodnih organizacija i finansijskih institucija. Glave teme su ekonomski rast, trgovina i investicije, važnost digitalne agende u kontekstu tehnološkog razvoja i jačanje uloge nove generacije mladih lidera.