Foto: Nenad Kovačević

Kao razlog za takvu odluku, navodi se to što je „SO Čajetina pred Ustavnim sudom pokrenula postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti vladine Uredbe o proglašenju Parka prirode „Zlatibor“, kao i predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode „Zlatibor“, ali da se taj sud o tome nije još nije izjasnio“.

– Kako se Ustavni sud nije izjasnio o iniciranim postupcima, SO Čajetina smatra da se svi dalji postupci u izradi ovog plana ne mogu sprovoditi, saopšeno je iz te lokalne samouprave.

Dalje se ističe da se „na osnovu dokumentacije, koja je dostavljena nadležnim službama opštinske uprave, može zaključiti da je teritorija koja je obuhvaćena Prostornim planom Parka prirode „Zlatibor“ znatno šira od područja koje je definisano Uredbom o njegovom proglašenju“.

– To je učinjeno bez navođenja razloga, ciljeva, motiva za takav obuhvat plana, pa će SO Čajetina pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom za ocenu ustavnosti i zakonitosti tog planskog akta. Njime su, očigledno, prekršene odredbe Zakona o planiranju i izgradnji, ali i interesi stanovništva Čajetine, koje nije u mogućnosti da se pravovremeno pripremi za sve eventualne situacije, koje mogu da proisteknu iz takvog planskog akta“, navodi se u informaciji iz čajetinske opštine.