Pokret „Kreni-promeni“ traži zaustavljanje zlatiborizacije Ribničkog jezera, a čelnici Čajetine tvrde da sve rade po propisima 1Ribničko jezero/Foto: N. Kovačević

Povodom peticije pokreta „Kreni-promeni“, kojom se traži da se „obustavi uništenje jedinog rezervoara pijaće vode na Zlatiboru, postavljanjem plovećih objekata i dokova na Ribničkom jezeru“, reagovala je čajetinska vlast i navela da sve „radi po propisima i da se to jezero neće koristiti u rekretivne svrhe, dok se ne obezbedi novi izvori snabdevanja pijaćom vodom“.

Internet peticiju „Zlatiborizacija pijaće vode“, koja bi trebao da se dostavi  ministarki zaštite životne sredine, ministru turizma, Zavodu za zaštitu prirode Srbije, Parku prirode Zlatibor, do 27. septembra potpisalo je 950 građana.

„Planirana urbanizacija Ribničkog jezera, jedinog rezervoara pijaće vode na Zlatiboru, preti da u potpunosti ostavi bez pijaće vode sve stanovnike i goste Zlatibora, Čajetine i okolnih sela“, navodi se u peticiji pokreta „Kreni – promeni“.

Dodaje se da je SO Čajetina, na nedavnoj sednici, odobrila „sraman zahtev za postavljanje „plovećih objekata i dokova“ na jezeru“.

Time, navodi se, „započinje njegova urbanizacija i stavljanje u turističke svrhe, bez ikakve obezbeđene alternative u vodosnabdevanju žitelja Čajetine“.

Pokret „Kreni-promeni“ traži zaustavljanje zlatiborizacije Ribničkog jezera, a čelnici Čajetine tvrde da sve rade po propisima 2
Foto: N. Kovačević

Uz ocenu da se „na Zlatiboru već decenijama prirodni resursi nenamenski i neodrživo troše“, ističe se da bi se „pravljenjem turističkih sadržaja u ovom delu netaknute prirode i, pre svega, nezoniranog dela Parka prirode Zlatibor direktno uticalo na ispravnost i kvalilet vode za piće“.

„Ovo pitanje nije samo lokalnog karaktera, iako je nama goruće, već treba da shvatimo da svi imamo pravo na čistu i ispravnu pijaću vodu i da nam to niko ne može oduzeti“, zaključuje se u peticiji i poručuje „voda = život“.

S druge strane, Opština Čajetina demantuje navode pokreta „Kreni-promeni“ i tvrde da sve rade po propisima, uz saglasnost stručnih institucija i navode da „Ribničko jezero neće biti korišćeno u rekreativne i sportske namene, sve dok se u funkciju ne stave novi izvori snabdevanja pijaćom vodom“.

„Čak i tada, kada se jezero ne bude koristilo za vodosnabdevanje građana“, saopštila je opštinska Služba za informisanje, „svi njegovi korisnici će morati da poštuju veoma stroge ekološke propise, od korišćenja plovila na električni pogon do izgradnje privremenih plutajućih objekata od prirodnih materijala“.

Dalje se ističe da će „prvi novi izvor vodosnabdevanja biti sa Sušičkih vrela, za šta je već položeno 4.200 metara cevovoda i kupljeno još 12 kilometara cevi čije postavljanje se očekuje uskoro“.

Pokret „Kreni-promeni“ traži zaustavljanje zlatiborizacije Ribničkog jezera, a čelnici Čajetine tvrde da sve rade po propisima 3
Opština Čajetina/Foto: N. Kovačević

U toku je, dodaje se, izrada planske dokumentacije za još četiri vodozahvata iz kojih će se vodom snabdevati stanovništvo i posetioci Čajetina i Zlatibora, tako da će njihovom realizacijom u potpunosti biti zadovoljene potrebe vodosnabdevanja opštine u narednim decenijama.

„Sraman naslov peticije „Planirana urbanizacija  Ribničkog jezera“ liči na politički pamflet. Da su njeni tvorci“, dodaje se, „bar malo propratili odluke SO Čajetina, peticiju ne bi ni pisali“.

Iz čajetinske Opštine objašnjavaju da u članu 1. Odluke o postavljanju plutajućih objekata na delu obale i vodnog prostora na akvatoriju Ribničkog jezera i priobalnih delova jezera, između ostalog, piše da Opština „daje saglasnost JP Gold gondola Zlatibor za obavljanje poslova prevoza plovilom na električni pogon“.

O tome će, ističe se, to javno preduzeće usvojiti „posebnu odluku i pribaviti potrebnu dokumentaciju, u skladu sa propisima“.

„Jasno je da nema prostora za pokretanjem bilo kakve peticije, budući da se ništa ne radi bez odobrenja relevantnih, stručnih institucija“, poručuju iz Opštine Čajetina.

Ekološka opština

U reakciji Službe za informisanje Čajetine, navodi se da ta lokalna samouprava „poslednjih godina prednjači u projektima zaštite čovekove okoline i da je njen cilj da veoma brzo postane prva ekološka opština u Srbiji“. „Izgradnjom pogona za preradu otpadnih voda na Zlatiboru i više nego zadovoljavajućim početkom projekta primarne selekcije otpada na mestu njegovog nastanka, ostvarenje tog cilja je sve bliže, pa sigurno ne bismo sebi dozvolili da narušimo svoj ugled i svoje strateške planove“, poručuju iz čajetinske Opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari