Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Bogata škotlanđanka vredno radi, i za 600 dinara mesečno svakodnevno odlazi u patrolu londonskim ulicama.

Kada završi smenu, gospođica Jur se vraća svom luksuznom stanu u Saut Kensingtonu, gde je okružena komšijama iz visokog društva.

Barbara Jur se na ovaj korak odlučila nakon što se njena školska drugarica Sara Vordrop, ćerka jednog bakalina iz Škotske, takođe pridružila policiji.

Škotlanđanka je spremna da na svaki poziv napusti svoj luksuzni stan, a komšije ni ne slute da je ova bogata devojka policajac na ulici, prenosi Vreme.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Istog dana list Pravda prenosi vest svetskih listova o jednom bračnu paru iz Rumunije, odnosno o mužu koji je iz ljubavi prema ženi počinio samoubistvo.

Reč je o imućnom rumunskom pukovinku Karolu Divizariju koji se godinu dana ranije oženio lepom i veoma mladom devojkom.

Stari pukovnik osećao se kao preporođen uz pedeset godina mlađu suprugu, a i rodbina je primetia da je posao mnogo vedriji i živahniji.

Ipak, Divizari je jednog dana otkrio da ga žena vara sa nekim mladićem.

Kako je previše voleo Konstancu, nije želeo da se razvede od nje, niti da joj kaže da zna za njeno neverestvo.

Tada je odlučio da izvrši samoubistvo i tako svojoj ženi podari slobodu.

U oproštajnom pismu napisao je da joj ostavlja svu njegovu imovinu i da joj želi puno sreće sa budućim mužem, prenosi Pravda 14. marta 1939. godine.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Povezani tekstovi