Dačić u Londonu potpisao zajedničku izjavu o slobodi medija 1Foto: Pixabay/Pashminu

.. a izjavu je danas potpisao i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Medijske i novinarske organizacije ukazale su, kako se navodi u zajedničkoj izjavi, da su medijske slobode sastavni element svetskog prosperiteta i da su ljudima potrebni mediji koji će omogućiti tačne informacije.

Organizacije su navele i da je napad na medijske slobode napad na ljudska prava i da ponekad vlade targetiraju pojedine novinare i medije, da su vlasti često izvor pretnje medijskim slobodama, a da često, kada nisu mesto sa kojeg dolaze napadi, ne uspevaju da nađu rešenje za medije koje napadaju razni, od terorista do kriminalnih grupa.

U zajedničkoj izjavi navodi se da je neophodno da države ukažu na važnost slobode medija za sigurnost, prosperitet i dobrobit svih društava.

U dokumentu se navodi da države moraju da osiguraju da oni koji krše medijske slobode budu procesuirani. Države su se obavezale da će kroz Koaliciju za medijske slobode zajedno delovati u slučajevima kada su novinari i medijske organizacije u opasnosti, kao i da će zajedno nastojati da intervenišu, na najvišem nivou, sa zemljama i vladama u kojima je sloboda medija ugrožena, kao i da će pokazati solidarnost sa zemljama koje rade na izgradnji medijskih sloboda.

Takođe dokumentom se zemlje obavezuju i da će razmotriti sve dostupne mere za delovanje kada je reč o kršenju ljudskih prava, među kojima je i sloboda medija.

Učesnici su se obavezali i da će iskoristiti svoju diplomatsku mrežu, preko nove Kontakt grupe za slobodu medija i raditi direktno sa onima koji su u opasnosti, obratiti se lokalnim novinarima i civilnom sektoru kako bi ostali povezani sa onima koji su na terenu i povezati se sa lokalnim vlastima kako bi potražili rešenja.

Države su se obavezale da će podržati napore međunarodnih institucija i novinarskih organizacija koje pomažu medijskim radnicima u riziku, kao i da će podržati vlade da preduzmu akcije na jačanju medijskih sloboda u saradnji sa organizacijama civilnog društva, medijskim organizacima, novinarima.

Dodaje se da će se iskazivati solidarnost sa vladama koje kreiraju nacionalne okvire i akcione planove za implementaciju UN Akcionog plana o sigurnosti novinara i pitanja nekažnjavanja.

U dokumentu se pozdravlja i stvaranje Globalnog fonda za odbranu medija koji će podržati novinare u nevolji, pokriti pravne troškove i inicijative, stvoriti mreže za podršku i podržati vlade da razviju nacionalne akcione planove.

Dačić: Ubistvo novinara je napad na temelje društva

Srbija deli globalnu zabrinutost za slobodu medija i pridružuje se zajedničkoj izjavi, sa željom da njen sadržaj doživi punu afirmaciju kroz realizaciju u svim delovima sveta, u čemu ćemo uspeti samo ukoliko svi pojedinačno damo doprinos, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na Konferenciji o slobodi medija u Londonu.

Bezbednost novinara i pitanje nekažnjivosti krivičnih dela protiv njih pitanja su koja shvatamo izuzetno ozbiljno, poručio je Dačić i naglasio da je ubistvo novinara više od lične tragedije, „to je napad na temelje društva“.

Nekažnjivost je aspekat na kome moramo predano raditi, jer ćemo samo tako poslati poruku da se zločin ne isplati, istakao je Dačić na Globalnoj konferenciji za slobodu medija.

Dačić je rekao da o važnosti koju Srbija pridaje toj temi govori i da je 2015. godine, tokom predsedavanja OEBS, organizovana konferenciju o bezbednosti novinara u Beogradu.

On je pozdravio i osnivanje Visokog ekspertskog panela za pravna pitanja, kao i najavljeno osnivanje radnih grupa sastavljenih od međunarodnih organizacija i stručnjaka.

Dačić je podsetio da je Vlada Srbije pre šest godina, u saradnji sa novinarima, osnovala Komisiju za istraživanje ubistava novinara, budući da su istrage u nekoliko slučajeva trajale više od deset godina. Nedavno je u jednom od tih slučajeva doneta prvostepena presuda, tako da sa sigurnošću možemo reći da je Komisija imala uspeha u radu, to jest da je uspela da, koordinacijom rada sa svim nadležnim organima, uz izrađenu političku podršku Vlade, privede pravdi ubice jednog od svojih kolega, predočio je Dačić. Komisiji je Vlada prošle godine proširila mandat, koji sada obuhvata i slučajeve novinara nastradalih i nestalih tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, rekao je Dačić.

On je sa žaljenjem konstatovao da Srbija drži neslavan rekord kada je reč o novinarima nastradalim u sukobima, jer je prvi put u istoriji je jedan medij proglašen legitimnim vojnim ciljem i 16 radnika javnog servisa poginulo je u bombardovanju Radio Televizije Srbije.

Koristim priliku da vas pozovem da udružimo snage u borbi da se tako nešto ne ponovi, to jest da pokušamo da obezbedimo da nijedna medijska kuća nikada više ne bude legitimni vojni cilj, apelovao je Dačić. Informacija jeste moćno oruћje, istakao je on, ali univerzalni kodeks mora biti da se njoj suprotstavlja druga informacija ili drugačiji argument, a nikako bombe. Upravo zbog moći koju informacije imaju, sve češće se srećemo sa dezinformacijama, ocenio je Dačić, dodajući da to nije novina, ali novi mediji i mogućnosti distribucije informacija koje nude čine dezinformacije dostupnijim i većom pretnjom nego ikada u istoriji. To jeste praktično novi izazov, za koji moramo da spremimo svoje građane. Učeći decu, na primer, da razaznaju vredne i istinite glasove u kakofoniji koja im se nudi gradimo buduće društvo čiji će građani biti daleko opremljeniji da se sami snađu u moru ponuđenih informacija, ocenio je on.

Dačić je ocenio da je zadatak odgovorne države da, pred pravnog regulisanja medijske sfere, obuči građane za optimalno korišćenje sadržaja koji im se nude.

Vlada Srbije radi na programima medijske pismenosti i u septembru u Beogradu organizuje veliku međunarodnu konferenciju u saradnji sa UNESKO, najavio je Dačić.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.