Danas (1999): Ćuruvija osuđen, Toni Bler preti Miloševiću Hagom 1Foto: D.R.

Ukoliko uskoro ne dođe do potpisivanja sporazuma NATO će otpočeti raspoređivanje vojnih trupa na teritoriji Kosova, najavljeno je na dvodnevnom sastanku šefova generalštabova zemalja članica NATO.

Predsednik SRJ Slobodan Milošević ostao je nepokolebljivo protiv raspoređivanja snaga pod vođstvom NATO na Kosovu tokom ovonedeljnog razgovora sa šefom nemačke diplomatije Joškom Fišerom.

Kako smatra specijalni izaslanik Evropske unije za Kosovo Volfgan Petrič, Milošević postaje veoma zamišljen, čak i zbunjen, jer je video da je nemački ministar inostranih poslova toliko čvrsto uz međunarodnu liniju, kao i da nije moguć kompromis o stacioniranju stranih trupa na Kosovu.

S tim u vezi, krajem nedelje doputovao je u Beograd i američki izaslanik Ričard Holbruk da bi, kako prenosi Beta, izvršio pritisak na srpsko rukovodstvo i Jugoslaviju da prihvate sporazum iz Rambujea.

Danas (1999): Ćuruvija osuđen, Toni Bler preti Miloševiću Hagom 2
Foto: D.R.

Londonski dnevnici Fajnenšl tajms i Dejli telegraf prenose tvrdnje agencija da je OVK spremna da prihvati ponuđeni plan, dok Tajms i Indipendent tvrde suprotno.

Svi se, međutim, slažu u oceni da Vašington očajnički pokušava da dobije saglasnost komandanata OVK na dokument iz Rambujea, da bi se, potom, svom silinom, usredsredio na pritisak na Beograd.

OVK je raspršila nade da bi kraj rata mogao biti na vidiku kada su njeni lideri na tajnom sastanku odbacili predloženi mirovni plan, piše Indipendent.

Britanski premijer Toni Bler, kako piše Tajms, zapretio je jugoslovenskom predsedniku Slobodana Miloševiću da će biti optužen za ratne zločine ako se na Kosovu ponove masakri poput onog u Račku.

Mada je stav predsednika Miloševića, uprkos pretnjama bombardovanjem, i dalje prkosan, podizanje optužnice za ratne zločine dovelo bi u pitanje njegovu političku budućnost, smatra Tajms.

U dva teroristička napada na ugostiteljske objekte u Prištini i Peći ubijena je jedna, a ranjeno 13 osoba.

Nepoznata osoba bacila je ručnu bombu “kašikaru” na restoran “Slavica”, koji je često mesto okupljanja Srba, i tako teže ranila šest osoba, dok je drugo nepoznato lice “iz automobila crne boje” otvorilo rafalnu paljbu na ćevabdžinicu ”Panda” u Prištini. U ovom napadu ubijena je jedna, a teže povređeno sedam osoba.

Danas (1999): Ćuruvija osuđen, Toni Bler preti Miloševiću Hagom 3
Foto: D.R.

Grčka se pridružila sankcijama zemalja Evropske unije i zabranila sve buduće letove JAT u Atinu. Kako je objasnio šef Odeljenja za štampu Spiridon Hadzaras Grčka je zbog svojih međunarodnih obaveza, bez svoje volje, obavezna da zabrani jugoslovenske nacionalne prevoznike, zbog zbivanja na Kosovu.

Slavko Ćuruvija, Zoran Luković i Srđan Janković, urednik i novinari Dnevnog telegrafa, osuđeni su na po pet meseci zatvora zbog krivičnog dela širenja lažnih vesti, izvršenog tekstom “Ubijeni kritikovao Milovana Bojića”, po krivičnoj prijavi potpredsednika republičke Vlade i direktora Instituta “Dedinje” Milovana Bojića.

„Čekaću kraj procedure, a onda ću ako treba ići u zatvor, okopavati kukuruz sa prostitutkama i razbojnicima i pisati dnevnik. Jedino se nadam da me neće streljati“, izjavio je Slavko Ćuruvija, vlasnik podgoričkog lista Dnevni Telegraf na konferenciji za novinare.

Srđan Janković, jedan od osuđenih, smatra da sud mnogo činjenica nije uzeo u obzir, a on, pošto je bio sprečen da prisustvuje glavnom pretresu iz zdravstvenih razloga, nije ni saslušan.

Danas (1999): Ćuruvija osuđen, Toni Bler preti Miloševiću Hagom 4
Foto: D.R.

“Bojiću nije dosta što je ukrao više od 10 miliona maraka, već su mu potrebne i naše glave da zadovolji svoju bolesnu sujetu”, rekao je Janković nakon izricanja presude.

Povodom godišnjice devetomartovskih demonstracija, studentski pokret “Otpor” odlučio je da organizuje lepljenje karikatura Predraga Koraksića Koraksa na “zidu istine”, ispred Filozofskog fakulteta.

Ovom prilikom zalepljeno je oko 50 radova po autorovom izboru, a kako je objasnio jedan od aktivista “Otpora” Boris Karaičić, pokret je izabrao Koraksove karikature jer je on sve vreme bio dosledan u borbi protiv režima, za razliku od onih koji su jurišali na TV Bastilju, a zatim stvorili sopstvene Bastilje.

Sajt Danasa objavljivaće rubriku „Iz arhive Danasa“ svake nedelje, kada će podsećati na to šta su bile vesti sedam dana pre tačno 20 godina.

Danas (1999): Ćuruvija osuđen, Toni Bler preti Miloševiću Hagom 5