Danas (1999): Proglašeno vanredno stanje, 12 sati pred bombardovanje 1Sve fotografije: D.R.

Vazdušni udari NATO na Jugoslaviju mogli bi da počnu već večeras ukoliko specijalni američki izaslanik Ričard Holbruk “u poslednjem trenutku” ne uspe da ubedi predsednika Slobodana Miloševića da prihvati sporazum iz Rambujea, javlja agencija Rojters, pozivajući se na izjavu neimenovanog izvora, pisao je Danas 24. marta 1999. godine.

Danas (1999): Proglašeno vanredno stanje, 12 sati pred bombardovanje 2Specijalni američki izaslanik Ričard Holbruk napustio je Beograd posle dva dana razgovora sa predsednikom SRJ Slobodanom Miloševićem, nakon čega je Vlada Jugoslavije proglasila stanje neposredne ratne opasnosti.

Budući da tokom njihovog sastanka nije došlo do promene u stavu jugoslovenskih vlasti u odnosu na traženi dolazak NATO trupa na Kosovo, Holbruk je izjavio da će o daljem razvoju događaja, odnosno o posledicama odlučiti “oni na kojima je da to reše”, odnosno nadležni u Briselu i Vašingtonu.

“Uradili smo sve što je u našoj moći da ovaj problem rešimo mirnim putem” rekao je američki predsednik Bil Klinton, koji je dodao da lično ne voli upotrebu sile, piše FoNet.

Nemačka vlada je na vanrednoj sednici ponovila spremnost da od početka učestvuje u vojnoj intervenciji NATO u Jugoslaviji ukoliko ona bude nužna.

Ministar odbrane Rudolf Šarping je posle vanredne sednice kabineta uputio “poslednji apel jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Miloševiću da na sebe ne preuzima tešku odgovornost za eventualne vazdušne napade NATO”, piše Beta.

Srpska armija izvežbana u balkanskom ratu za efikasna “čišćenja albanskih sela” će biti  potpuno bespomoćna pred sofisticiranim napadima NATO, ocenjuju češki mediji.

Generalštab oružanih snaga Grčke smatra da pretnja eventualnim napadom NATO na Kosovu “nije stvar narednih sati”, javlja grčki NET.

Danas (1999): Proglašeno vanredno stanje, 12 sati pred bombardovanje 3

U međuvremenu na Kosovu i Metohiji su nastavljeni napadi OVK, gde su u dva napada na albanske lokale poginule dve osobe, a četiri povređeno.

U napadu na albanski “Medžik” poginula je jedna, a teško povređeno pet osoba, dok je u prištinskom naselju Sunčani breg pronađeno telo muškarca ubijenog vatrenim oružjem.

Zbog ubistva četvorice policajaca u samom centru grada, u Prištini je proglašen dan žalosti.

Policija je blokirala nekoliko prištinskih naselja, a gradom prolaze policijska vozila i transporteri.

“Skupština Srbije mora usvojiti kratke i jasne zaključke sporazuma u Rambujeu za veliki i moćni svet koji se priprema za zločin i agresiju na našu zemlju”, rekao je potpredsednik Savezne vlade Vuk Drašković.

Srbija neće pristati na stacioniranje NATO trupa na Kosovu, čak i po cenu bombardovanja i strane vojne intervencije, poručila je ogromna većina poslanika Narodne skupštine Srbije na hitno sazvanoj sednici na zahtev republičke vlade.

Azerbejžan je odlučio da zadrži ruski transportni avion koji je nosio šest „migova“ za Jugoslaviju, dok azerbejžanski zvaničnici nisu hteli da komenatrišu ovu odluku.

Potparol američkog Ministarstva odbrane Ken Bejkon izjavio je da se vlasti u Beogradu pripremaju za rat, “pošto su na Kosovu i u blizini pokrajine skocentrisali više od 30.000 vojnika”.

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da je, prema saznanjima Fonda, mobilizacija u Srbiji “izuzetno velikih razmera” i da postoje “neke indicije” da će se uskoro sprovesti “nešto nalik opštoj mobilizaciji”.

Danas (1999): Proglašeno vanredno stanje, 12 sati pred bombardovanje 4Albanske porodice iz Gnjilana, Preševa i okolnih sela počele su da napuštaju Kosovo, nakon što su objavljene vesti o lošem ishodu razgovora između predsednika Miloševića i američkog izaslanika Holbruka.

Zbog napada albanskih terorista, Srbi i Crnogorci potpuno su se iselili iz desetine sela, tako da je na području Vučitrna sada 57 naselja etnički potpuno čisto – naseljeno samo kosovskim Albancima, piše Beta.

Skloništa u centralnim gradskim opštinama su očišćena i sređena, tako da su spremna za moguću evakuaciju, dok je u određenim uvedena i nova instalacija i ventilacija.

Uprkos do sada možda najozbiljnijim pretnjama NATO našoj zemlji u Beogradu iz razgovora sa običnim građanima stiče se utisak da je borbeni moral na visokom nivou jer, kako kaže jedan prodavac na Kalenić pijaci, ,,ovo se na neki način mora rešiti, pa kud puklo da puklo”, piše list Danas.

Međutim, ako je suditi po razgovorima u beogradskim kafanama, građane mnogo više zanima kakvu će odluku doneti UEFA, koja je suspendovala Jugoslaviju dok se ne reše sukobi,  i da li će uskratiti Srbiji šansu da “na Marakani isprašimo Hrvate”.

NATO je 24. marta 1999. godine u 19:45 časova počeo vazdušne napade na vojne ciljeve, privredne i civilne objekte u SR Jugoslaviji koji su bez prekida trajali 78 dana.

Sajt Danasa objavljivaće rubriku „Iz arhive Danasa“ svake nedelje, kada će podsećati na to šta su bile vesti sedam dana pre tačno 20 godina.

Danas (1999): Proglašeno vanredno stanje, 12 sati pred bombardovanje 5

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.