Danica Popović: Iza napada na mene stoji Aleksandar Vučić 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

A to je jedino za šta me je student-klevetnik Jakšić optužio. Etička komisija u toku procesa nije tražila da se bilo o čemu drugom izjašnjavam, te ne vidim osnov da se u finalnom izveštaju o bilo čemu drugom izjašnjavaju. Tužena sam za plagijat, a njega nema. Kako mogu da me optuže za jedno, a osude za nešto drugo – kaže za Danas Danica Popović, profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu, komentarišući izveštaj Etičke komisije tog fakulteta, koja je predložila da joj bude izrečena mera javne opomene.

*Ni Etička, ni Stručna komisija u svojim zaključcima nisu potvrdile optužbu studenta koji Vas je prijavio da ste plagirali tuđi prevod i da ste povredili autorska prava. Međutim, Etička komisija je ocenila da ste postupili nesavesno i neprofesionalno jer niste u novom izdanju udžbenika Međunarodna ekonomija istakli ulogu profesora Stojana Babića. U čemu ste Vi zapravo pogrešili?

– Ocena koju navodite, da nisam istakla ulogu profesora profesora Babića, krajnje je neosnovana, jer sam njegovu ulogu itekako istakla i može je svako pronaći u predgovoru prevodioca. Još me jedna stvar čudi: kako sam samo ja dobila javnu opomenu, zbog toga što je prvih mesec dana taj predgovor greškom izostao, a da istu opomenu nije dobio i izdavač i odgovorni urednik knjige – a to je profesor Branislav Boričić, dekan Ekonomskog fakulteta? A po mom mišljenju, niti on, niti ja, ne zaslužujemo opomenu za to što je predgovor prevodioca izašao mesec dana nakon objavljivanja knjige, jer je sa štampanjem knjige otpočelo još septembra 2017, dok je profesor Babić bio živ i dao mi podršku da istrajem, a onda je, zbog toga što je u magacinu fakulteta bilo još neprodatog starog izdanja, novi prevod odštampan tek krajem 2018. godine. Tek nakon što je knjiga izašla, videlo se da je predgovor prevodioca greškom izostao. Taj predgovor je ubačen u svaki primerak svake knjige mesec dana posle njenog objavljivanja i sada će ga svako ko knjigu kupi naći na tom mestu. Šta je tu za javnu osudu? Evo, reći ću vam: zastrašena Etička komisija i rukovodstvo fakulteta ne smeju da se suoče sa SNS-ovim kadrom na Fakultetu, pa kad me oslobode jedine optužbe – za plagijat – da ne izmisle nešto drugo.

*Više puta ste istakli da su napadi na Vas politički motivisani. Ko konkretno stoji iza tih napada?

– Iza napada na mene najpre stoji predsednik države Aleksandar Vučić. On me je na televiziji optužio da šikaniram studenta Jakšića na predavanjima, jer iznosi mišljenja koja se meni ne dopadaju. Što je laž, taj student je je na javnoj tribini govorio da prodajem ispite, zbog čega ga je Ekonomski fakultet kaznio, a kasnije i odstranio iz Centra za saradnju sa privredom, gde je radio. U hajku protiv mene uključen je i parlament, danima me je Marijan Rističević prozivao za razna nepočinstva, i o svemu tome postoji trag. Na to se nadovezao i ministar prosvete Mladen Šarčević, mešajući se u rad univerzitetskih organa, što je zabranjeno, nemoralno i nisko, ali ne znam koga to iznenađuje. Režimski tabloidi su redovno o svemu pisali, a kasnije im se u lažima o mom navodnom plagijatu pridružila i Politika, zbog čega sam ih tužila Savetu za štampu, koji im je već izrekao osudu.

*Kako komentarišete to što je predsedniku Etičke komisije Ekonomskog fakulteta upućeno pismo, navodno u ime rektorke UB, što se ispostavilo kao falsifikat, u kome se posredno traži da Vas Komisija optuži za neakademsko ponašanje?

– Ovo pismo je takav primer delovanja „duboke države“, koja je, kao što se videlo, bahata i glupa, ali veoma moćna. Kažem da su bahati i glupi jer su eksplicitno naveli koga, osim rektorke, predsednik Etičke komisije treba da se boji, i eksplicitno u pismu navode: „to je ekipa oko vašeg kolege D. Đ.“, sa kojim je u tesnoj vezi „mladi ministar“, koji je već sastavio dopis za utvrđivanje neakademskog ponašanja Ivana Vujačića, predsednika Etičke komisije, a u vezi sa tri sporne stvari u pogledu produženja njegovog radnog odnosa na fakultetu (radovi, br. god u zvanje red. prof. i poništene odluke NSVO). To planira da medijski plasira ako Etička pobije mišljenje Stručne komisije …. „. Međutim, iako je rektorka reagovala burno kada je saznala za ovo lažno pismo stvari se nisu mnogo promenile. Ja jesam oslobođena optužbe za plagijat, što je bio jedini mogući ishod, ali se Etička komisija očito više bojala tog lažnog „kabineta rektorke“ i „kolege D. Đ.“ nego same rektorke, pa se Etička komisija odlučila da za mene predloži osudu za delo koje niti postoji u Etičkom kodeksu, niti me je za njega student ikada optužio.

Danica Popović: Iza napada na mene stoji Aleksandar Vučić 2

*O kom kolegi se radi?

– Najbolje da se obratite osobi koja je taj mejl poslala predsedniku Etičke komisije.

Pravni koraci

*Kakvu odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta očekujete danas i da li ćete se žaliti ako Vam Veće izrekne javnu opomenu?

– Naravno, meni predstoje još dva pravna koraka. Jedan je Univerzitet u Beogradu, a to je žalba Odboru za profesionalnu etiku, a drugi je Strazbur. Samo me interesuje koliko će se, daleko bilo da do toga dođe, u Strazburu krstiti kad čuju za javnu opomenu za delo za koje nije bilo ni optužbe, niti to delo ima ime. Tužena za jedno, javna opomena predložena za nešto drugo.

close
Danica Popović: Iza napada na mene stoji Aleksandar Vučić 3

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.