Danica Popović pokrenula postupak protiv dekana Ekonomskog fakulteta 1Foto: Ekonomski fakultet; Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

U zahtevu za utvrđivanje povreda Etičkog kodeksa, koji je juče predala Odboru za profesionalnu etiku UB, Danica Popović zamera dekanu neetičko i nepropisno postupanje u postupku povodom rada Etičke komisije Ekonomskog fakulteta, zatim to što joj je izrekao meru javne opomene, iako za to nije postojao pravni osnov, kao i što je „poluistinitim, neistinitim i zlonamernim“ izjavama u medijima prekršio načelo kolegijalnosti i član Kodeksa koji nalaže da su članovi univerzitetske akademske zajednice, koji javno nastupaju u ime univerziteta dužni da u javnosti iznose stavove Univerziteta, u skladu s najvišim etičkim i profesionalnim standardima.

Podsetimo, Danici Popović je početkom februara izrečena mera javne opomene zbog utvrđenog neakademskog ponašanja prilikom prevođenja udžbenika Međunarodna ekonomija, jer u novom izdanju nije navela pokojnog profesora Stojana Babića, sa kojim je prevodila ranije izdanje.

Odluka je doneta nakon što je Odbor za profesionalnu etiku UB kao drugostepeni organ odbacio žalbu profesorke Popović.

Ona za Danas kaže da dekan Branislav Boričić nije ni smeo da pokreće postupak o „plagijatu prevoda“, jer prevod ne spada u naučno-istraživačke radove.

– Već samo formiranje Stručne komisije je prekršaj koji je učinio dekan, jer se on stara o zakonitosti rada na fakultetu i morao je znati, ili je namerno zanemario činjenicu da prevod nije naučno istraživački rad. Kada je Etička komisija donela zaključak da moj prevod nije plagijat, dekan nije stavio na glasanje izveštaj Etičke komisije, na šta ga obavezuju odgovarajući univerzitetski propisi. Umesto toga, sam je formulisao pitanje i na osnovu toga izrekao kaznu. Kako to povezati sa Kodeksom profesionalne etike koji dekana obavezuje da svoju dužnost obavlja „u skladu sa zakonom i nepristrasno“ – pita Popović.

Ona zamera dekanu i to što je u medijskim nastupima saopštavao javnosti da joj je izrekao javnu opomenu, što je „zlonamerno izjavljivao da je u pitanju osuda, a ne opomena“, te što je u jednom nedeljniku rekao da će joj oduzeti honorar koji je dobila na osnovu prevoda udžbenika Međunarodna ekonomija, a da pritom nije ovlašćen da donosi takvu odluku.

Popović podseća da je jesenas podnela Univerzitetu žalbu, koju je Odbor za profesionalnu etiku početkom godine odbio bez razmatranja.

– Kao da sam Univerzitetu umesto žalbe greškom predala praznu hartiju za burek, pa da drugo nisu ni mogli da urade. Da ironija bude veća, pravo na žalbu uskratio mi je ugledni profesor Pravnog fakulteta, uz objašnjenje da je trebalo da se žalim na odluku Nastavnog veća, a ne na odluku dekana. Kao da upravo on nije bio dužan da me na to upozori i da grešku ispravim. A da li profesor Vuk Radović moj postupak zaista smatra greškom, procenite sami: istovetnu žalbu poput moje je uzeo u razmatranje, a moju nije. Profesori sa Pravnog fakulteta me uveravaju da bi student prava zbog ovakve greške ili neznanja sigurno pao na ispitu. U tom trenutku mi ništa drugo nije preostalo nego da pokrenem tužbu pred Upravnim sudom, koji sada (i još koju godinu, po svoj prilici) ima nameru da razmatra mojih devet strana tužbe protiv te sramne odluke Univerziteta – ocenjuje Popović.

Njen zahtev za utvrđivanje povreda Kodeksa profesionalne etike podržalo je 19 članova akademske zajednice, među kojima su akademici Ljubodrag Dimić i Dušan Teodorović, bivši rektor UB Dejan Popović, profesori Vesna Rakić Vodinelić, Dragor Hiber, Dubravka Stojanović, Goran Ilić, Tanasije Marinković, Biljana Stojković i Zoran Radovanović.

Izuzeće

– U postupku koji sam pokrenula protiv dekana Branislava Boričića tražiću izuzeće predsednika Odbora za profesionalnu etiku Vuka Radovića, zbog toga što radi honorarno na Ekonomskom fakultetu i tako ima očigledan sukob interesa, između mojih žalbi i sopstvene koristi od dobrog odnosa sa rukovodstvom Fakulteta. Kako se ni prošli put nije izuzeo iz odlučivanja, i doneo skandaloznu presudu, ovaj potez je povučen iz opravdane predostrožnosti – ističe Danica Popović.

Dekan Boričić: Pozadina izbori za rektora

– Ne znam zašto profesorka Popović ne pokrene upravni spor pred sudom, kada je toliko sigurna da ima propusta u postupku u kojem je ustanovljeno da je preuzela preko 120 stranica teksta pokojnog kolege i predstavila ih kao svoje. I ova prijava pokazuje kako se klasičnom zamenom teze, napadima ad hominem, na članove i rukovodioce Stručne komisije, Etičke komisije, Nastavno-naučnog veća Ekonomskog fakulteta i Odbora za profesionalnu etiku, želi prikriti gorka istina, gorka kako za profesorku, tako i za Ekonomski fakultet i Univerzitet u Beogradu, da je profesorka potpisala tuđi tekst i za njega uzela autorski honorar – kaže za Danas Branislav Boričić, komentarišući prijavu.

On dodaje da ne treba zanemariti ni činjenicu da podnošenje prijave koincidira sa glasinama o njegovoj kandidaturi za rektora Univerziteta u Beogradu, jer je, kako ističe, „moralna nepodobnost“ sada postala bič u disciplinovanju neposlušnih dekana.

close
Danica Popović pokrenula postupak protiv dekana Ekonomskog fakulteta 2

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.