Digitalni zeleni sertifikat od danas i za one koji su preležali virus korona 1Foto: Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu

Građani Srbije koji su u prethodnih šest meseci preležali kovid-19, a nakon toga se nisu vakcinisali, od danas mogu dobiti digitalni zeleni sertifikat u koji je upisan i podatak o pozitivnom testu, potvrđeno je portalu N1 u Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Potvrda o preležanoj infekciji podrazumeva pozitivan PCR ili antigenski test urađen u poslednjih 180 dana, a uslov je da je testiranje izvršeno u nekoj od državnih zdravstvenih institucija pre najmanje četiri nedelje, objasnili su za N1 iz Kancelarije za IT.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović kaže u razgovoru za portal N1 da je cilj bio da se napravi što univerzalniji digitalni zeleni sertifikat, na bazi onoga na čemu su radili Evropska komisija, Svetska zdravstvena organizacija i Kina.

“Naš sertifikat sadrži podatke o obe doze vakcine, zatim o tri testa, kao i o tome da je neko preležao koronavirus, ali je problem što na nivou SZO to još nije standardizovano. Zato se trenutno radi po principu bilateralnih priznanja takvih potvrda, pa su dosad digitalni zeleni sertifikat priznali Bugarska, Grčka, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i od pre dva dana Slovenija. Očekujemo i da Evropska komisija početkom juna zauzme zvaničan stav o svemu što je potrebno da sadrži takav dokument“, naglašava Jovanović.

Kako ističe, digitalni sertifikat je najbolje sačuvati na mobilnom telefonu, mada, dodaje, može i da se odštampa i ponese na put u papirnoj formi.

Odgovarajući na pitanje kako do sertifikata mogu da dođu i oni koji nisu digitalno pismeni ili pak nemaju imejl adresu i pametni telefon, Jovanović kaže da se razmatra i mogućnost da takvi građani dobiju mogućnost da digitalne sertifikate preuzmu u turistističkoj agenciji preko koje putuju.

Pomoćnik direktora Kancelarije za IT i eUpravu Dragana Bećić najavila je i da će uskoro u digitalne zelene sertifikate biti uneti i podaci o serološkim testovima urađenim u referentnim nacionalnim laboratorijama.

“Ukoliko Evropska unija bude propisala drugačije standarde, na primer izgled sertifikata ili očitavanja QR koda, mi ćemo naš digitalni zeleni sertifikat odmah prilagoditi tim promenama. Kancelarija za IT ima veoma agilan pristup i to ćemo rešavati u hodu. Gledamo i kako da stranim državljanima koji su se vakcinisali u Srbiji, a ovde nemaju prijavljen boravak, omogućimo da dobiju digitalni zeleni sertifikat jer je veliki broj njih iskazao želju da ga ima“, napominje Bećić.

Govoreći o bezbednosti digitalnog zelenog sertifikata, sagovornica N1 istakla je da je taj dokument urađen po najvišim bezbednosnim standardima.

“Za razliku od klasične potvrde, digitalni zeleni sertifikat je elektronski potpisan dokument. Zatim, postoji validacija, pa ukoliko se traži da negativan PCR test ne bude stariji od 72 sata od trenutka uzimanja uzorka, minut nakon što istekne to vreme skenirani QR kod neće više biti zelene već crvene boje. Uvođenjem takozvanih semafora falsifikovanje tih potvrda biće praktično nemoguće“, uverena je Bećić.

Prema njenim rečima, digitalni zeleni sertifikat dosad je preuzelo više od 90.000 građana Srbije, a s obzirom na to da se približava sezona godišnjih odmora očekuje se još veće interesovanje za dobijanje tog elektronskog dokumenta.

Da bi se dobio Digitalni zeleni sertifikat potrebno je da građani budu registrovani na Portalu eUprava. Nakon prijave i odabira usluge Digitalni zeleni sertifikat prikazuje se opcija Pokreni uslugu. Potrebno je da, nakon pokretanja opcije Pokreni uslugu, građani provere svoje podatke, potvrde mejl adresu i za par minuta Digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani mejl.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Digitalni zeleni sertifikat od danas i za one koji su preležali virus korona”

  1. Zasto u mom zelenom sertifikatu nema podatak da Sam prelezala virus.

  2. Dobar dan. Pokusavam vec nedelju dana da se prijavim na euprava ,za zeleni serfikat o vakcinaciji ali nikako ne uspevam. Mozete mi pomoci. Hvala.

    • Morate prvo da otvorite nalog.Kada popunite podatke,ime,prezime,opstina,broj lk,skenirana lk kao prilog,korisnicko ime i sifra,dobije se odmah email na koji kliknete da bi verifikovali da ste to vi.Posle par dana,ja sam za dva,dobije se jos jedan email,dok se uradi provera ili sta vec.Tek kada se dobije drugi email moze da se prijavi na sajt i to je sve.Znaci ne moze odmah po otvaranju naloga,vec kako sam opisao.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.