Dok je Vučić na vlasti, lažne vesti u medijima 1Foto: Stefana Savić (arhiva)

Broj lažnih vesti koje tabloidi svakodnevno plasiraju uopšte nije iznenađujući a laž će umesto istinitih i proverenih vesti biti dominantna sve dok je na vlasti režim Aleksandra Vučića.

Ovako su sagovornici Danasa prokomentarisali informaciju da je u prvih šest meseci ove godine na naslovnicama Informera, Srpskog telegrafa, Kurira i lista Alo objavljeno najmanje 419 lažnih, neutemeljenih ili vesti čije navode nije moguće proveriti.

Predsednika NUNS-a Željka Bodrožića količina lažnih vesti uopšte nije iznenadila.

– Oni to rade iz dana u dan godinama, a kada bi se sproveo monitoring i svih lokalnih novina koje su deo propagandne mašinerije, dobili bismo cifru od nekoliko stotina laži na dnevnom nivou. Tako će biti, očigledno, dok god je Aleksandar Vučić na vlasti – ističe Bodrožić za Danas.

Programski urednik NDNV Dinko Gruhonjić smatra da će lažne vesti dominirati dok god postoje navedene novine koje ih plasiraju.

– One za to i postoje, ne samo da bi lagale i režale u službi režima, već pre svega da bi falsifikovale samu suštinu novinarstva i njegove uloge u društvu. Tabloidi lažu da bi percepcija javnosti o novinarima bila da su svi lažovi. I da onda javnost ne bi verovala novinarima. Na taj način izvršna vlast uništava važnog kontrolora – kaže Gruhonjić za Danas.

Bivši predsednik NUNS-a Slaviša Lekić napominje za naš list da nema lažnih vesti, već da postoje vesti sa jedne strane i laž sa druge.

– U temelju vesti su činjenice i ako ima i zrnca laži, onda to više nije vest. I postoje laži, koje se nikako ne mogu svrstati u neku od novinarskih formi, pogotovo ne – vesti. Reč je, dakle, o lažima a ne lažnim vestima koje objavljuju tabloidi i mene uopšte ne iznenađuje ova brojka. Malo je to u odnosu na ljudski, moralni i esnafski kapacitet novinarskih gromada kojima je srednje ime Laž: Dragan Laž Vučićević, Duško Laž Vukajlović, Saša Laž Milovanović i ostali Lažovi mogu više, jače, bolje… i tek ćemo se u to uveriti. Prosto, to se mora ukalkulisati u rizike življenja na ovim prostorima, nekako se podrazumeva – navodi naš sagovornik. On dodaje da njega mnogo više brinu oni što ne lažu tako gromoglasno, „jer, lagati možeš i kada ne kažeš ništa, kad ćutiš i žmuriš“.

– Da se ne lažemo: ne lažu oni zato što im je laž u krvi, zato da bi prodali koji primerak više, zato da bi se nekom osvetili… Ne, oni lažu zato što je to profitabilno: redakcije koje najviše lažu na svojim naslovnim stranama ili u udarnim jutarnjim i specijalnim emisijama, na raznim konkursima za medije dobijaju najviše novca od države. Time vlast šalje nedvosmislenu poruku društvu – laž se isplati – ističe Lekić.

Da se laž isplati potvrđuje i istraživanje Raskrikavanja koje je osim broja lažnih vesti, navelo i cifre koje su tabloidi dobijali na konkursima za projektno sufinansiranje. Firme koje su izdavači ovih tabloida su tokom 2017. i 2018. godine na lokalnim konkursima sufinansirane sa više od 51 milion dinara. Tako je Medijska mreža doo, izdavač Srpskog telegrafa, dobila najmanje 22 miliona dinara za svoje projekte, a kompanija Adria Media Group, koja izdaje i list Kurir, dobila je više od 11 miliona dinara. Firmi Dnevne novine Alo doo, izdavaču istoimenog tabloida, pripalo je najmanje 12 miliona dinara, dok su firme u vlasništvu Dragana Vučićevića koje stoje iza tabloida Informer, dobile najmanje 6,2 miliona dinara.

Podsetimo, firme vlasnika Informera dobile su novac za propagiranje turističkih lepota Srbije i promociju gradova, a umesto toga prenosile su saopštenja lokalnih ogranaka SNS-a. Istovremeno, Informer je u poslednjih pet meseci 2018. godine prekršio novinarski kodeks čak 600 puta.

O Vučiću sve najbolje

„Zajedničko svim listovima koje smo analizirali je negativan stav prema liderima opozicije, protestima „1 od 5 miliona“ i susedima. Dragan Đilas je ime koje se ubedljivo najčešće spominje u negativnom kontekstu, a u nešto manjoj meri su zastupljeni i drugi opozicioni političari. Svoju naklonost tabloidi poklanjaju pre svega predsedniku Aleksandru Vučiću i SNS. Na naslovnim stranicama nije objavljena niti jedna vest koja kritički izveštava o nekoj Vučićevoj odluci. U isključivo pozitivnom svetlu prikazan je i predsednik Rusije Vladimir Putin, koji se gotovo uvek pojavljuje u ulozi spasitelja Srbije i koji je spreman da pošalje i vojsku kako bi odbranio Kosovo. Na naslovnim stranama se za šest meseci pojavio više desetina puta, a gotovo sve njegove izjave su ili prenete neprecizno ili su potpuno izmišljene“, navodi Raskrikavanje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

53 reagovanja na “Dok je Vučić na vlasti, lažne vesti u medijima”

 1. Ma da, vi ste kao ogledalo istine a ostali su lažovi… pa ja volim da pročitam nešto vaše takodje, ali koliko oni naginju na jednu toliko I vi naginjete ka drugoj strani, nadate se da bi ste bolje prošli kada bi na vlasti bio Kajl Skot I ekipa iz Kvinte..

  • Ti čitaš dnevni list ,,Danas“,samo da bi ostavio komentar u korist AV AV-a,i time zaradio sendvič.

   • Nije tacno, evo ja prvi nikad nisam glasao za Vucica uvek glasao za opoziciju. Radi se o tome da danas i N1 idu u krajnost prenaglasavanja svega sada a nicega sto su radili svi isto sto radi i Vucic i slicni.. Nista Dinkic u finansijama nije doneo, niti Dacic i Jocic policiji, a ni Jeremic i Tadic i svi ostali.. Svi su isti vec 30 godina.. I zavaravanje je misliti zaista da ce cisto skidanje SNSa sa vlasti stvarno toliko pomeriti Srbiju u boljem smeru, ostace isto .. Pozdrav

     • Nova imena ,novi ljudi! Od ovih je narodu muka !Ima Srbija i pametnih i vrednih ,ali ih ovo seku u korenu i teraju iz zemlje.

   • Gebels,
    – Najbriljantnija propagandna tehnika neće imati uspeha ukoliko na umu nemate jednu stvar – važno je izabrati nekoliko ključnih tačaka i ponavljati ih ponovo i ponovo.

    • Ne znam kome je palo na pamet to „do kraj života“? Pobedio je na izborima, po pravilima koja su doneli oni koji bi sada neka druga pravila. Kada bude izgubio na izborima, otići će sa vlasti, kao što su otišli sadašnji opozicionari. Ono što sadašnjoj opoziciji fali je veće biračko telo! Kada to budete imali, pobedićete. Niko neće ratovati za vlast. To je LAŽ, kad smo već kod laži.

   • Svako ima pravo da čita šta želi, a izgleda da ste vi željni sendviča kad ih stalno spominjete.

  • Ja volim da me lazu i zato kupujem Informer Kurir i Alo. Nevolim istinu i volim da zamisljam da je istina da je prosek 500 evra da smo lideri na Balkanu ,Volim i kad 4 put otvaraju deonicu Obrenovac Ljig jel volim guzvu
   Zivela laz i ziveo Slobin ministar informisanja i Slobin ratni potparol

   • Ovi lazu dok oni drugi ne lazu
    Neki više neki manje
    Sve je to zarad postizanja cilja
    Ali i vi gospodo novinari malo dolivate ulje na vatru
    Prvo napišete udarnu vest pa je kasnije demantujete
    Ima slucajeva
    Tako da verovati ni u cemu preterivati

  • Nisu krivi mediji, nego neuki i obezmozgani tzv.“narod“ koji slepo veruje takvim „medijima“.

  • Gresis nisu krivi mediji vec oni koji ih kupuju.Moj komsija kupuje Informer,Alo i Kurir a nema da jedede leba,kaze da nije Vucica ne bi dobijao ni tih 15.000.penzije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.