Pred krivičnim vanraspravnim većem koje odlučuje o izručenju našla se 13. marta, rečeno nam je u Višem sudu.

Na taj način Viši sud je demantovao informaciju koju nam je dao pre tri dana kada su tvrdili da tražena dokumentacija nije stigla u sud. Rumunski ministar pravde je i juče ponovio medijima da je ova zemlja, zaključno sa 9. martom, poslala svu dokumentaciju, što je skladu sa informacijama koje smo juče dobili od Višeg suda.

Sudski postupak izručenja Sebastijana Gice traje malo manje od godinu dana, otkako je u aprilu prošle godine, nakon četiri meseca u bekstvu, uhapšen u Beogradu sa falsifikovanim dokumentima. Gica je u maju iste godine pušten na slobodu nakon što je uplatio 200.000 evra jemstva. Viši sud u Beogradu naložio mu je zabranu napuštanja boravišta i obavezno javljanje policijskoj stanici dva puta mesečno.

Gica je pobegao iz Rumunije 19. decembra 2016. godine, gde se tereti zbog ucene, davanja mita, trgovine uticajem, pranja novca i odavanja poverljivih informacija. On je jedan od osnivača desno orijentisane Ujedinjene partije Rumunije i, kako pišu rumunski mediji, blizak je prijatelj bivšeg premijera, a sadašnjeg Vučićevog savetnika, Viktora Ponte. Gica je bio poslanik u rumunskom parlamentu i član Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Rumunija je za njim raspisala poternicu a nakon hapšenja i podnela zvaničan zahtev za izručenjem.