Foto: VMA

Vojne snage su naročito podložne obolevanju i širenju AIDS jer su raspoređene širom sveta, služe i u oblastima gde ne postoji sasvim pouzdana kontrola zaliha krvi a u većoj meri se toleriše i rizik, rekao je Skot.

Iz tog razloga je za ove svrhe američko Ministarstvo odbrane od 2006. godine do danas doniralo pomoć Srbiji u vrednosti od preko 1.1 milion dolara, dodao je on.

Vlada Sjedinjenih Država podržava posvećenost Srbije promovisanju zdravog života, kao i trud Vojno-medicinske akademije da svojim članovima obezbedi odgovarajuće obrazovanje i obuku kako bi se osposobili za preduzimanje preventivnih mera protiv širenja AIDS u svojim redovima, izjavio je američki ambasador.

Ova donacija je podrška našim zajedničkim naporima u borbi protiv ove opake bolesti u redovima vojske i u redovima snaga mirovnih operacija, naglasio je Skot.

Potpisivanju Aneksa protokola o donaciji SAD u okviru Programa za prevenciju i kontrolu HIV/AIDS u Vojnomedicinskoj akademiji prisustvovali su i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Jocić, načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general Uglješa Jovičić i zastupnik načelnika VMA pukovnik Miroslav Vukosavljević.

Jocić je rekao da se ove godine 1. decembar – Međunarodni dan borbe protiv HIV, u svetu obeležava jubilarni 30. put, a kod nas tradicionalno nastavkom saradnje Ministarstava odbrane i Sjedinjenih Američkih Država u prevenciji ove nažalost i dalje neizlečive bolesti.