Ekološke organizacije traže od odbornika da projekat Jadar ne bude u Prostornom planu Loznice 1Foto: Beta/Milan Timotić

Udruženje Zaštitimo Jadar i Rađevinu i Koalicija za održivo rudarstvo danas su poslali pismo svim odbornicima Skupštine Loznice u kojem traže da ne glasaju za usvajanje Prostornog plana tog grada u koji bi bio upisan projekat „Jadar“ kompanije Rio Tinto.

Predlog da projekat „Jadar“ bude upisan u Prostorni plan grada je na dnevnom redu sutrašnje sednice Skupštine Loznice.

„Bezmalo je cela zemlja upoznata sa zadatkom koji će se pred Vama naći u četvrtak. Znajte da će, dok budete sedeli i razmišljali da li ćete podići ruku po nalogu ili po savesti, oči miliona ljudi u ovoj zemlji biti uprte u Vas. Ne Vašu stranku, pokret ili partiju nego u Vas lično“, navodi se u pismu tih ekoloških organizacija koje se protive da Rio Tinto otvori rudnik u okolini Loznice gde istražuje nalažište litijum-borata, zbog rizika da će imati štetni uticaj na životnu sredinu.

Oni su apelovali na odbornike da „ne izdaju Jadar, Radjevinu, Loznicu i Srbiju zarad profita strane kompanije i benefita nekolicine ljudi“.

Ekološke organizacije su ocenile da će odbornici Skupštine Loznice, ukoliko glasaju da u Prostorni plan grada bude upisan projekat „Jadar“, snositi krivičnu odgovornost koja podrazumeva i materijalnu odgovornost.

„Ovim pismom Vam stavljamo do znanja da će po promeni vlasti sve dozvole biti opozvane, da budžet grada i države neće služiti kao sredstvo namirivanja šteta koje će ovaj plan, ako se usvoji, naneti, nego će to biti Vaša imovina, imovina svih poslanika nacionalnog parlamenta, predstavnika Vlade Srbije i predsednika Srbije koji svi zdušno podržavaju ovaj projekat kojim se otima naša imovina i uništavaju priroda i životna sredina“, ističe se u pismu odbornicima.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Ekološke organizacije traže od odbornika da projekat Jadar ne bude u Prostornom planu Loznice”

  1. Odbornici će naravno glasati za Rio Tinto pod pritiskom vlasti, u to ne sumnjajte. Neće se odreći sopstvene udobnosti i zarade u nadi da će i po promeni vlasti moći da nadju uhlebljenje i zaštitu preletanjem u nove stranke koje osvoje vlast. Loznica je turistička destinacija koja svoj turizam nije uspela da razvije u punom obimu zbog hemijske fabrike „Viskoza“, jednog od najvećih trovača u bivšoj Jugoslaviji. Hvala Bogu ta fabrika se ugasila raspadom zemlje. A sada joj preti i Rio Tinto. Jedino gradjani ovog kraja mogu to sprečiti u saradnji sa ekološkim organizacijama. Plan za budućnost Loznice zasnovan je na turizmu i zbog toga je Loznica pre 15-tak godina proglašena za jedan od 10 najprosperitetnijih glasova Srbije u budućnosti. Pare dodju, i odu, i opet dodju, ali zdravlje se ne vraća.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.