EU i Regionalna kancelarija za saradnju mladih podržale nove projekte u Srbiji 1Ilustracija Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Evropska unija i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RKSM/RYCO) podržale su nove projekte u cilju poboljšanja saradnje mladih, interkulturalnog dijaloga i slobode medija, saopštio je danas RKSM.

U okviru četvrtog otvorenog poziva za projektne predloge koji je podržala EU, Regionalna kancelarija za saradnju mladih potpisala je juče u Beogradu ugovore sa Nezavisnim društvom novinara Vojvodine, Mrežom za politike prema drogama u jugoistočnoj Evropi, Crvenim krstom Vojvodine i Helsinškim odborom za ljudska prava u Srbiji.

Odabrani projekti će upostaviti partnerstva sa organizacijama u regionu koji će poboljšati omladinsku saradnju u oblastima suočavanja sa prošlošću, razvoja i osnaživanja mladih, socijalne inkluzije mladih u riziku, interkulturalnog dijaloga i slobode medija.

Šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije Evropske unije u Srbiji Pol Anri Prese je podvukao da je RKSM veoma važan partner EU u poboljšavanju povezanosti mladih u regionu i da ovakva partnerstva omogućavaju jake regionalne mreže koje osnažuju mlade da napreduju i ostvare svoj pun potencijal.

Pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju u Ministarstvu omladine i sporta Srbije Uroš Pribićević je potvrdio posvećenog ministarstva saradnji sa Evropskom unijom i RKSM u pružanju boljih mogućnosti mladima.

Šefica lokalne kancelarije RKSM u Srbiji Marija Bulat je istakla da podrška koju RKSM dobija od Evropske unije od samog osnivanja daje veliku vrednost radu i programima te kancelarije.

Govoreći o učešću i angažovanju mladih, omladinski predstavnik u Upravnom odboru RKSM Marko Kostić se fokusirao na važnost tih partnerstava u ojačavanju regionalne saradnje i izrazio nadu za još više sredstava i inicijativa za mlade.

RKSM su 2016. osnovale vlade Zapadnog Balkana, uključujući Albaniju, BiH, Kosovo, Severnu Makedoniju i Srbiju, radi promovisanja duha pomirenja i saradnje među mladima u regionu kroz programe razmene.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.